Közélet
SOUTHPORT, UNITED KINGDOM - MAY 09:  In this photo illustration the flag of the European Union and the Union flag sit on top of a sand castle on a beach on May 09, 2016 in Southport, United Kingdom. The United Kingdom  will hold a referendum on June 23, 2016 to decide whether or not to remain a member of the European Union (EU), an economic and political partnership involving 28 European countries which allows members to trade together in a single market and free movement across it's borders for cirtizens.  (Photo by illustration by Christopher Furlong/Getty Images)

Tévúton az EU, de a többség maradna

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 07. 05. 06:42

A Századvég szerint pesszimisták az uniós polgárok.

Az európaiak inkább pesszimisták, a migrációs válság által leginkább érintett országokban pedig az átlagnál is borúlátóbbak. A többség szerint a bevándorlási hullám növeli a terrorveszélyt. Ez derül ki a Századvég Alapítvány vezetésével az EU 28 tagországára kiterjedő reprezentatív közvélemény-kutatásból, amely az európai állampolgárok attitűdjeit térképezte fel az unió teljesítményével, a migrációs válsággal és a növekvő terrorizmussal kapcsolatban.

A kutatás szerint az európai lakosság inkább pesszimista, az összes megkérdezett 61 százaléka úgy gondolja, rossz irányba mennek a dolgok országában. A migrációs válság által leginkább érintett országok – például Görögország, Ausztria, Szlovénia, Svédország és Németország – polgárai az átlagnál is borúlátóbbak.

Az EU teljesítményével is elégedetlen a lakosság többsége, szkeptikus az EU gazdasági kilátásait illetően is. Máltán és Csehországban kedvezőbben, máshol – Görögországban, Svédországban, Észtországban – kifejezetten pesszimistán vélekednek a lakosok a gazdasági ügyekről – írták.

Az emberek inkább elkötelezettek az uniós tagság mellett, a megkérdezettek csaknem kétharmada nem támogatná egy olyan petíció aláírását, amely országa EU-s kilépéséről szólna. A legkevésbé elkötelezett országok e tekintetben az Egyesült Királyság és Csehország – derül ki az év eleji adatfelvétellel készült felmérésből.

Az unió lakosságának 84 százaléka aggasztónak tartja az illegális bevándorlást, leginkább a kelet-európai régió tart tőle, legkevésbé Írország, Luxemburg és Lengyelország. Az európai polgárok többsége szerint a bevándorlási hullám növeli a terrorizmus kockázatát, a bűncselekmények számát és kockázatot hordoz az érintett országok kulturális identitására.

Az európai közvéleményben “szignifikánsan jelen van” a félelem egy potenciális terrortámadástól. A megkérdezettek 36 százaléka nagyon valószínűnek tartja, hogy a novemberi párizsi terrorakció saját országukban is megismétlődik. A válaszadók 50 százaléka tartja ezt elképzelhetőnek, csak 13 százaléka mondta azt, hogy ez egyáltalán nem valószínű. Franciaország, Belgium, és az Egyesült Királyság lakossága tart ettől leginkább, legkevésbé pedig a balti és a kelet-európai államoké.

A Századvég Alapítvány megbízásából a Millward Brown Public Affairs telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett az Európai Unió 28 tagországában 2016. január 18. és február 10. között, országonként 1000, azaz összesen 28 000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg. Az elemzésben közölt adatok országos szinten legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal, a teljes Európai Unió szintjén pedig legfeljebb plusz-mínusz 1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amelyet az adott ország, valamint az Európai Unió összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.