Közélet

Kitiltsák-e a beerbike-okat Budapestről?

Amszterdamból már száműzték őket, mert a helyieknek elegük lett a részegen randalírozó turistákból. Szerinted jó lenne, ha a pesti belvárosból is kitiltanák a berbike-okat? Szavazz!

Tegyük a szívünkre a kezünket, mi, budapestiek szívből utáljuk a beerbike-okat. Nem véletlenül, hiszen ezeket a guruló csapszékeket jobbára tökrészeg brit turisták szokták meglovagolni, akik végtelenül viccesnek tartják, ha tógába öltözve gajdolhatnak a belváros nagyobb kereszteződéseiben és a békés járókelők arcába tolhatják a félig leeresztett guminőiket.

Persze, ez nem kizárólag budapesti jelenség: mára Európa minden turisztikai szempontból jelentősebb városában megjelentek már a sörciklik.

Köztük Amszterdamban is – igaz, ott már nem sokáig furikázhatnak velük a kapatos szigetlakók. Nem, nem a Brexit miatt, hanem azért, mert a városvezetés úgy döntött, meghallgatja a helyiek panaszait, és 2017. január 1-jével kitiltja a beerbike-okat a belvárosból.

Az amszterdamiaknak nagyon elegük lett a kerekes sörpadokból. Az utóbbi években szinte naponta érkeztek a panaszok a városházára; a betiltásukat követelő petíciót pedig több mint hatezren írták alá.

A beerbike egy szörnyű jelenség. Csak kellemetlenséget okoz

– jelentette ki a holland közszolgálati tévének nyilatkozva Els Iping, az egyik helyi civil szervezet vezetője.

Sajnos, Budapest vezetése nem arról híres, hogy kikérné, vagy akár csak meghallgatná a helyiek véleményét a városfejlesztési és forgalomszabályozási kérdésekkel kapcsolatban (lásd: Liget-projekt, a dél-budai kerékpáros infrastruktúra fejlesztése, a római-parti mobilgát stb.), de mit veszíthetünk?

Ha van akár csak egyetlen olyan városi vagy kormánytisztviselő, akinek okozott már bosszúságot a szolgálati Audija elé kanyarodó beerbike, van esély rá, hogy felkaroljanak egy a betiltásukat célzó kezdeményezést.

De szeretnénk-e egyáltalán mi, budapestiek, hogy betiltásák a beerbike-ozást? Szavazz!


Kitiltsák-e a beerbike-okat Budapest belvárosából?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik