Közélet

Nem találtak kartellezést a nyomozók Orbán vejének volt cégénél

A hatóság szerint csak a versenytársak összejátszása kartellezés, az nem, ha a kiíró működik együtt az ajánlattevővel.

Mindent rendben talált a Nemzeti Nyomozó Iroda a korábban Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. és 13 önkormányzat között 2014-ben megkötött szerződésekben – írja a Népszabadság. Többek – köztük Schiffer András és a Párbeszéd Magyarországért – feljelentései alapján nyomoztak, hűtlen kezelés és versenykorlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntett gyanújával.

A hatóság azt állapította meg: nem minősül kartellezésnek, ha a piaci rendszer különböző szintjein elhelyezkedő, a folyamat más-más szakaszaiban működő vállalkozások kötnek megállapodást. Vagyis a rendőrség szerint csak a versenytársak közti megállapodás a kartellezés, az nem, ha a pályázat kiírásában közreműködő cég együttműködik az ajánlattevővel.

Schiffer azért tett feljelentést, mert szerinte a több pályázat előkészítésében közreműködő Systrade Kft., valamint az ajánlattevő Elios Zrt. a korábban fennálló személyi összefüggések miatt összejátszhatott. Sőt, némely településen később a Systrade végezhette az Elios által felújított közvilágítás karbantartását.

Szabó Tímea, a PM politikusa pedig a mögött sejtett csalást, hogy az Elios drágábban szállította és szerelte fel a LED-lámpákat Keszthelyen, mint a budapesti Árpád fejedelem útján. A rendőrség viszont ezzel sem tudott mit kezdeni, mert nem ütközik büntetőjogba, hogy egy profitorientált cég az egyik beruházás esetén drágábban nyújtja ugyanazt a szolgáltatást, mint egy másik esetén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik