Közélet

Nem küzd a Fidesz a falusi polgármesterek kegyeiért

A Policy Agenda szerint korábbi szövetségeseit áldozta fel a kormánypárt a pillanatnyi népszerűségért.

2014-ben jelentősen csökkent a kistelepülések vezetőinek javadalmazása, a kormánypártok törvénymódosításainak köszönhetően. Tartva attól, hogy ez ellenük fordítja a falusi polgármestereket, a kormány tavaly és idén két törvényjavaslattal is próbálta rendezni a helyzetet, de egyiket sem fogadták el. Ennek okait vizsgálta a Policy Agenda.

A falusi választói rétegek hagyományosan a Fidesz bázisának számítanak, mégis, az időközi országgyűlési választás után, különösen a sok kistelepülést magába foglaló ajkai körzetben látszott, hogy a falvakban komoly szavazatvesztést szenvedett a párt. Persze nincs egyértelmű ok-okozati összefüggés, de az elemzők szerint „nem segíti a kormányzati baklövések elfedését” a településvezetők „megsértése”.

Az egyik kormánypárti javaslat szerint az 1500 fő alatti települések vezetői a közmunka szervezéséért kaphattak volna pluszpénzt. Ez a Policy Agenda szerint kifejezetten az ellenzéki pártok számára teremtett volna csapdahelyzetet. A juttatást a közfoglalkoztatottak számához igazították volna, azt viszont a kormány és annak hivatalai határozzák meg, hogy egy településre hány közfoglalkoztatott jut.

Ha az ellenzék támogatja a javaslatot, akkor a polgármestereket ennek a helyzetnek szolgáltatja ki, és „átlöki” őket a kormánypártok kezébe – állapították meg. Ha viszont nem támogatják a javaslatot, a Fidesz egyszerűen széttárhatja a kezét, hogy nem rajtuk múlott a helyzet. Végül maga a kormánypárti többség nem engedte zárószavazásig a javaslatot, az elemzők szerint azért, mert a menekültválság már olyan mértékben visszaadta a kormánypártok lendületét, hogy nem volt szükség a falusi polgármesterek „meggyőzésére”.

Idén tavasszal Boldog István fideszes képviselő újabb kezdeményezést nyújtott be, amely általános béremelést javasolt. Erről azonban még az általános vitát sem engedték lefolytatni a parlamentben, és a javaslat fedezetéül szolgáló költségvetési módosító javaslatot sem támogatták.

A Policy Agenda rámutat: az ellenzék nem építkezik ebből a kérdésből, pedig ez tipikusan olyan ügy lehetne, ahol be lehetne bizonyítani, hogy a Fidesz a pillanatnyi népszerűségért cserébe korábbi szövetségeseit is feláldozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik