Közélet

BÁH-főigazgató: keserves hosszú folyamat lesz az európai menekültügyi rendszer megreformálása

Keserves, hosszú folyamat lesz az európai menekültügyi rendszer megreformálása, mondta a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója a migrációról rendezett nemzetközi konferencián.

A kétnapos, “Megoldási lehetőségek a migrációs válságkezelésben. Működik-e a Közös Európai Menekültügyi Rendszer?” címmel megrendezett fórum megnyitóján Végh Zsuzsanna arra hívta fel a figyelmet, hogy Európában ma már mindenki egyetért azzal, hogy súlyos migrációs válsághelyzet alakult ki.

Mint mondta, a közös európai menekültügyi rendszer alapjait képező jogi normák nem tudnak lehetőséget biztosítani a védekezésre, a vonatkozó irányelvek a jogokról, garanciális elvekről szólnak, kevesebb szó esik bennük a kötelezettségekről, és nem szólnak a szankciókról, márpedig a jelenlegi helyzet enélkül nem fog megoldódni.

A főigazgató szerint a válsághelyzet megszűnésével belátható időn belül nem lehet számolni, a jelenlegi áradatot megállítani nem lehet, csak mérsékelni. Hozzátette: a megoldás kompromisszumok nélkül nem fog megvalósulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik