Közélet

Kisegítette a Jobbik a kormányt, elfogadták az alkotmánymódosítást

Kovács Áron
Kovács Áron

újságíró. 2016. 06. 07. 10:25

A kormány eredeti javaslata jelentősen felpuhult az ellenzék ellenállása miatt, de így is elég lesz a terrortámadás "jelentős és közvetlen veszélye", hogy bevezessék a különleges jogrendet, és például belföldön is bevessék a honvédséget.

Elfogadta keddi ülésén az Országgyűlés az alaptörvény hatodik módosítását, ami lehetővé teszi az úgynevezett terrorveszélyhelyzet bevezetést. A javaslatra 153 képviselő szavazott igennel 13 nemmel és 1 fő tartózkodott. A fideszes és KDNP-s képviselők mellett igennel szavazott a javaslatra a Jobbik 24 képviselője, annak ellenére, hogy a kormánypártok nem támogatták a módosító indítványukat. Az MSZP nem vett részt a szavazásban, míg az LMP és a független képviselők többsége elutasította a módosítást, csak Kónya Péter tartózkodott.

Az alaptörvény-módosítás lehetővé teszi, hogy

a kormány terrortámadás, vagy annak “jelentős és közvetlen veszélye” esetén kezdeményezze egy új különleges jogrend, a terrorveszélyhelyzet bevezetését.

A korábbi elképzelésekben az szerepelt, hogy ezt a kormány saját hatáskörében rendelné el, de az ellenzék ezt egységesen elutasította, így a most elfogadott módosítás értelmében a parlament kétharmados döntésére van szükség hozzá.

A különleges jogrend azt jelenti, hogy annak kihirdetése után a kormány rendeleteket hozhat, és eltérhet a törvényekben meghatározott szabályoktól, sőt, egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti.

Erről csak tájékoztatnia kell a köztársasági elnököt és a parlament illetékes bizottságát, engedélyt külön nem kell kérnie.

Az alaptörvény-módosításhoz kapcsolódik egy külön törvénycsomag is, ami felhatalmazza a kormányt, hogy terrorveszélyhelyzet esetén belföldön is bevesse a honvédséget. Ezt szintén jobbikos támogatással fogadta el az Országgyűlés.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nikola Gruevski, Macedonia's former Prime Minister and former leader of the opposition VMRO DPMNE party, arrives at a courthouse in Skopje on January 24, 2018 for his trial for alleged abuse of power between 2012 and 2015. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.