Közélet

Simicska kiüríti veszteséges cégeit, de valamire nagyon tartalékol

A hétfőn közzétett cégmérlegekből kiderül: tavaly durván visszaestek a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó médiavállalkozások bevételei, a megszűnéssel fenyegetett a Class FM-et pedig szinte teljesen kiürítette, mielőtt megszabadult tőle – írta meg a Népszabadság. A Class FM árbevétele 1 év alatt közel 670 millióval csökkent.

A nemrégiben eladott műsorszolgáltató Advenio Zrt.-ből 1,55 mil­liárd osztalékot vontak ki,  ezt a cég nyeresége önmagában nem fedezte, 716 millió forint erejéig hozzányúltak a tartalékhoz is, így a társaság saját tőkéje több mint egymilliárddal csökkent 2014-hez képest.

Szintén jelentős összeget, 700 millió forintot vontak ki a tulajdonosok a műsorgyártó cégükből, a Hung-Ister Zrt.-ből. Ez a részvénytársaság volt tavaly februárjáig a köztévé egyik legnagyobb beszállítója, csakhogy pár nappal a nyílt szakítás után a köztévé felbontotta a 2011 óta többször meghosszabbított szerződést – írja a Népszabadság. A cég megérezte a szakítást, forgalma megfeleződött, profitja 40 százalékkal esett vissza.

A Hír TV rosszabbul teljesít

A milliárdos üzletember egyik legrégebbi vállalkozása, a Hír TV is sokkal rosszabbul teljesített: míg a 2013-as évet 7,6, a 2014-es esztendőt 7 milliárdos árbevétellel zárta, tavaly 4 milliárd volt a forgalma. A lap szerint még ennél is durvábban esett vissza az adózás utáni tiszta nyeresége: 632 millióról 188 millióra. A tulajdonos a Hír TV-ből utoljára 2013-ban vett ki osztalékot,

tehát két éve növeli a tartalékokat.

A napilap összesítésének tükrében a Simicskához kötődő üzleti kör a legjelentősebb visszaesést a közterületen, a plakátcégeiknél szenvedte el. A hétfőn leadott négy társaság (Publimont, Euro Publicity, EuroAwk, A Plakát) mérlegeiből kiderül: az árbevételük megfeleződött, a profitjuk megtizedelődött, a kapott osztalék az ötödére esett vissza. Míg tavaly még 3,2 milliárdot tudtak kivenni a cégekből, idén viszont csak 670 milliót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik