Közélet

Nyereségesek voltak az ellenzéki pártok

Valószínűleg a kormánypártok is, de az ő pénzügyi beszámolóik még nem jelentek meg.

Megjelentek a pártok pénzügyi beszámolói kedden, a Hivatalos Értesítőben.

A Jobbiknak 545 millió forint bevétel mellett majdnem 370 millió forint kiadása volt. tagdíjakból mintegy 4,5 millió, a központi költségvetésből 476 millió forint folyt be, és több mint 60 millió érkezett felajánlásokból. A legnagyobb felajánlást, 3 millió forintot Morvai Krisztina, a párt EP-képviselője tette. A Jobbik kiadásainak legjelentősebb tétele a politikai tevékenységre fordított majdnem 200 millió forint, de a működés is 154 milliót emésztett fel.

Az MSZP-nek tavaly 22 millió forint bevétele származott tagdíjból, 427 millió a központi költségvetésből. Adományból 106 millió érkezett, és 218 millió forint egyéb, nem részletezett bevételük is volt a szocialistáknak. A legnagyobb összeggel, másfél-másfélmillióval Hiller István és Tóbiás József támogatta a pártot. Működésre 271 milliót, eszközbeszerzésre hétmilliót, politikai tevékenységre 194 millió forintot fordítottak. 300 millió plusszal zárták az évet.

A Párbeszéd Magyarországért tavaly 1,6 millió forint tagdíjat szedett be, a központi költségvetésből 106 milliós támogatásban részesült. 5,1 millió forint adomány folyt be a párthoz, egyéb bevételből pedig 65 ezer forint keletkezett. Működésre 93,7 milliót fordítottak, eszközbeszerzésre 653 ezret, politikai tevékenységre 9,5 milliót, egyéb, nem részletezett kiadásokra 1,3 milliót. Valamivel több, mint nyolcmilliós többlete lett a pártnak.

A Fodor Gábor-féle Magyar Liberális Párt 152 ezer forint tagdíjat szedett be, valamint 58,3 milliót kapott a központi költségvetésből. Adományokból 2,7 millió forint érkezett a párt számlájára, ebből 572 ezer forintot Fodor fizetett be. Működési költségként 29,2 millió forintot tüntettek fel, politikai tevékenységre 26 milliót költöttek, és 1,8 millió forint nem részletezett egyéb kiadás is volt. Az évet négymillió forint plusszal zárták.

Az LMP-nek 174 millió forint bevétele származott a központi költségvetésből és 2,85 milliója a tagdíjakból. Schiffer András, a párt leköszönő elnöke 1,7 milliót, Meszerics Tamás EP-képviselő pedig 1,4 milliót adományozott a pártkasszába. 81 millió forintot emésztettek fel a működési költségek, 32,5 milliót fordítottak politikai tevékenységre. A nem részletezett egyéb kiadások címszó alatt mintegy 50 millió forint szerepel.

A DK-nak 205 millió forint bevétele volt. Ebből 132 milliót a költségvetésből kaptak, 26 millió származott a tagdíjakból. 35 millió forintot tettek ki az adományok, ebből a legtöbbet, 2,3 milliót Rényi Gábor fizette a pártkasszába, őt követi Gyurcsány Ferenc 1,2 millióval. 18 millió forint egyéb bevétele és 15 milliós kölcsöne is van a Demokratikus Koalíciónak. A működésre tavaly 78 milliót számoltak el, eszközbeszerzésre 2,8-at, politikai tevékenységre 76-ot, egyéb kiadásokra csaknem ötmillió forintot.

A kormánypártok beszámolóit még nem tették közzé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik