Közélet

Nagyobb furdatszámon pörög Orbán barátjának cégbirodalma

garancsi-orban(650x433).jpg (Array)
garancsi-orban(650x433).jpg (Array)

Átlépte az 50 milliárd forintot a Market Építő Zrt. forgalma. Az Orbán Viktor jó barátjának számító Garancsi István érdekeltségébe tartozó cég tegnap nyilvánosságra került beszámolóját a Népszabadság nézte meg. A napilap emlékeztet: Garancsi a Garhartt Invest 2014 Zrt.-n keresztül 2014 őszén szerzett többségi tulajdonrészt a a Market Építőben, tehát ez volt az első teljes éve a magasépítésre specializálódott cégben.

Az 50 milliárdos forgalom mellett az adózott profit eltörpül: az adófizetés utáni eredmény még a 180 millió forintot sem éri el.

A lap szerint most nem is vesznek ki profitot a cégből, nem úgy, mint tavaly, amikor 880 millió forintot fizettek ki osztalékként. Ez azonban csak a kezdet lehet: a market húzza fel a 2017-es úszó-világbajnokság uszodakomplexumát, amelynek költségkerete már 49 milliárd forintnál jár. De a Market építi a diósgyőri futballklub edzőközpontját és a komáromi kikötőfejlesztést is a cég nyerte el. De még a családi otthonteremtési kedvezmény is fialhat a Garancsi-érdekeltségeknek: a Market egy másik Garancsi-céggel, a Sinus Investment Zrt.-vel közösen hozta létre a Market Asset Magagement Kft.-t, amely egy másik Garancsi-érdekeltséggel, a River Dunainvest Ingatlanfejlesztő Kft.-vel év elején bejelentette, hogy megvásárolták a Kopaszi-gátat is magában foglaló 56 hektáros területet, hogy ott lakó- és irodaépületeket építsenek.

A lap szerint a futball még az építésnél is jobban fialt a Videoton FC tulajdonosának: a Futball Invest 2007 Sportszolgáltató Zrt. csaknem 2 milliárd forintot hozott, ebből az egyedüli tulajdonos 80 millió forintot ki is vett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik