Közélet

“A végén még idős néniknek lesz nyugdíjkiegészítés, hogy cigit tekernek”

Semleges csomagolással és tovább növekvő árakkal szorítanák vissza a dohányzást Magyarországon is. Van, aki szerint ez inkább a feketepiacnak kedvez. A Dohányzásmentes világnapon szakembereket kérdeztünk arról, milyen intézkedések várhatóak, és mit értünk el az eddigiekkel. Kiderült az is, mi a leghatékonyabb módszer a leszokásra.

A jövőben még radikálisabb lépésekkel számolhatunk a dohányzás visszaszorítására – mondta a 24.hu-nak Demjén Tibor, a NEFI Dohányzás Fókuszpont vezetője.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint lassan, de biztosan csökken a dohányzók száma. A legutóbb vizsgált, 2009 és 2014 közti időszak során 4 százalékkal esett vissza: a népesség 31 és fél százaléka helyett már csak 27 és fél százalék gyújt rá.

A férfiaknál egyelőre továbbra is világelsők vagyunk a tüdőrák miatti elhalálozásban. Demjén szerint a ma meghozott intézkedések pozitív hatását a következő 15-20 évben észlelhetjük majd, ahogy csökkenni kezd a dohányzáshoz köthető megbetegedések száma.

Ehhez már eddig is hozzájárulhattak az elmúlt évek fokozatos változtatásai a WHO és az EU javaslatai alapján, mint

  • a dohányreklámok betiltása,
  • a nem dohányzók védelméről szóló törvény módosítása, ami korlátozza a dohányzást a közforgalmi helyeken,
  • az elárusító helyek számának 47 ezerről 6-7 ezerre csökkentése,
  • az infláció mértékét meghaladó, jelentős áremelések.

A passzív dohányosok védelmében meghozott lépések különösen eredményesnek bizonyultak: a közvélemény-kutatások szerint a többség támogatta ezeket.

A szabályokat is betartjuk: alig van rá precedens például, hogy bírságot kelljen kiróni közforgalmi helyen történő dohányzásért. 

marlboro cigi 2

Mérhetően csökkent a dohányzásból adódó légszennyezés is: gondoljunk csak arra, mennyire más ma bemenni egy étterembe vagy szórakozóhelyre, mint 6-8 évvel ezelőtt. Annyira megszoktuk a füstmentességet, hogy nehéz is elképzelnünk másképp. A ruhánkba ivódott cigiszag a múlté, ahogy a Marlboro cowboy is az óriásplakáton.

Lekerül a teve a Camelről

Az idei Dohányzásmentes világnap fő témája a plain packaging, azaz az egységes csomagolás bevezetése.

Több európai ország az új EU-s dohánytermék-irányelv átültetésével egyidejűleg egy még szigorúbb intézkedést, a márkasemleges csomagolást vezeti be. Ezek a dobozok május 20-án kerültek a polcokra többek közt Franciaországban és az Egyesült Királyságban, 2017-től pedig Magyarországon is fokozatosan vonják majd ki a korábbi csomagolásokat a forgalomból. Demjén szerint

érdemes alaposan körbenézni a dohányboltban, mert már nem sokáig láthatjuk ilyennek.

Az egyes márkákra jellemző színek, minták, logók helyét egyforma külalakú dobozok veszik át, még a bizonyos márkáknál megszokott lekerekített élek is eltűnnek.

Búcsút mondhatunk a Camel tevés logójának vagy a Marlboro jellegzetes betűtípusának is, az uniformizált dobozokon ugyanis minden felirat és kép márkafüggetlenül egyforma. 

Emellett a kötelező egészségvédő képekkel kombinált figyelmeztetések is nagyobb helyet foglalnak majd el: legalább a felület 65 százalékát mindkét oldalon. Pontosan előírt paramétereknek fognak megfelelni a dobozok, a mérettől a betűtípusig. A Philip Morris panaszt is tett az Európai Bíróságon az új intézkedések miatt, a luxembourgi törvényszék azonban megerősítette ezek érvényességét, mondván, a fogyasztók védelmét szolgálják.

A szakember szerint a dobozok várhatóan hozzájárulnak majd a dohányzás visszaszorításához, hiszen nagy mértékben növeli az érdeklődésünket a jelenlegi szép csomagolás, a figyelemfelkeltő dizájn. Különösen igaz ez a fiatalabb korosztályra: már a gyerekeknek is feltűnnek az érdekes dobozok, lekötik őket a színek és a minták. Példának a Cancer Research UK videóját hozza fel, amiben gyerekek elemezgetik a cigis dobozokat:

A piros szín a Ferrarira emlékeztet, ez a rózsaszín szép lányos, tetszik nekem, jól néz ki ez a jégkocka mentalevéllel – ilyen és hasonló mondatok emlékeztetnek minket arra, hogy már az első cigaretta előtt megtetszhetnek a termékek a csomagolás által. Nem véletlen, hogy már hologramos dobozú cigit is kapni.

A kisebbik rossz, de így is rossz az e-cigi

Habár kezdetben sokan a dohányzás egészségesebb alternatíváját látták benne, felbukkanása óta inkább csak ártott az e-cigi. Magyarországon a 13-15 éves korosztály 4 százaléka juttat ennek használatával nikotint a szervezetébe, ez pedig félő, hogy egy újabb módon nikotinfüggő generáció kialakulásához vezethet.

A nikotin éppúgy függőséget okoz és károsítja az érfalakat, mint más termékekben. Emellett toxikus és rákkeltő anyagok találhatóak a patronokban lévő folyadékokban és az aeroszolban is, amit beszív és kifúj a használó.

Koncentrációjuk ugyan alacsonyabb, mint a dohánytermékek esetében, mégsem elhanyagolható mértékű. A dohányosok épp ezért áttérhetnek rá, a többieknek azonban a legkevésbé sem ajánlott.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Az összetevők együttes, hosszú távú hatásairól még nem áll rendelkezésünkre elég adat, és nincsenek konkrét előírások sem, de “egyik anyag sem a tüdőbe való”, idézte Demjén egy tüdőgyógyász véleményét.

Az EU új dohánytermék-irányelvében egy teljes fejezet foglalkozik az e-cigivel: ugyanúgy tilos a reklámozása és a 18 év alattiak kiszolgálása, mint a “hagyományos” cigaretta esetében.

Emellett a tagországok maguk döntik el, mennyire korlátozzák a forgalmazását, Norvégia és Törökország például már be is tiltotta. Habár nálunk a korábbi 120-150 helyett 6-7 ezer helyen lesz kapható a dohányboltokban, hangsúlyozottan csak ártalomcsökkentési céllal a már dohányzók számára.

Árhatár a csillagos ég

Az interneten történő cigivásárlás eddig is tilos volt: a NAV rendszeresen, kutyákkal vizsgálja a postahivatalban az így rendelt csomagokat. Az e-cigivel és tartozékaival ugyanezt már nehezebb lenne megoldani.

Demjén szerint mindig lesznek olyanok, akik – mint például a különböző fogyasztó tabletták esetében is – vállalják a bizonytalan eredetű termékek interneten történő beszerzésével járó kockázatot. Ezen nem segít a jogi szabályzás sem:

 A lényeg, hogy míg a neten rendelt termékek összetevőit nem áll módunkban ellenőrizni, a dohányboltokban legalább a forgalmazó vagy a gyártó által bejelentett, ismert összetevőket tartalmazó ellenőrzött cikkekhez juthatunk hozzá. Fontos, hogy mindenki megfelelő tájékoztatást kapjon erről, aztán döntsön a saját belátása szerint.

Ami az árakat illeti: reméli, a “csillagos égig” emelkednek majd. Az alapelv, hogy az inflációt jelentős mértékben kell meghaladnia az áremelkedésnek.

Szükségtelen szájba rágni

Megkérdeztük, mit gondolnak a változásokról a leginkább érintettek: az aktív dohányosok.

Egyikük szerint

aki dohányzik, egyébként is tisztában van a kockázatokkal, elfogadta azokat. Szükségtelen ezt mindenféle gusztustalan illusztrációval szájba rágni, amik nem mellesleg a nem dohányzók szemét is zavarják.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Más azt mondja, a csomagolás már csak azért sem meghatározó, mert a még nem dohányzók első cigijét általában odakínálják nekik, nem boltban veszik meg. Így a dobozok kivitelezése a legkevésbé sem befolyásolja, kialakul-e a függőség.

Abban nagy az egyetértés, hogy nincs az a csomagolás vagy áremelkedés, ami az erős dohányosokat eltántorítaná a vásárlástól. Az átlagdohányost tovább dühíti, hogy azt sem tudja, kit gazdagít a cigi ára és kinek kedvez az áremelés – figyelmeztet egy vásárló.

Ezen kívül már csak azért is kifogásolható az intézkedés, mert

minél magasabbra emelkedik a cigi ára, annál nagyobb fellendülés várható a feketepiacon. Még jobban beindul majd a csempészcigi-kereskedelem, amit a NAV sem tud megfelelően korlátozni.

A végén még idős néniknek lesz nyugdíjkiegészítés, hogy cigit tekernek, nálunk van is egy a házban, akire számítok

– zárja jövőképét a megkérdezett dohányos.

Nincs olyan, hogy csak egy szálat

Ha valaki mégis a leszokás mellett dönt, ingyenes tanácsadás és többféle leszokást támogató módszer áll a rendelkezésére. Akkor sem kell kétségbeesni, ha elsőre nem sikerül, hiszen sokszor a második-harmadik próbálkozás lesz eredményes – mondja Dr. Kovács Gábor, a Korányi Intézet főorvosa.

A beteg és a szakember 6-8 alkalommal is találkozik a 3 hónapos leszokási program során. Együtt választják meg, hogy egyéni vagy csoportos terápiára kerül sor. Dr. Kovács szerint mindkettőnek megvan az előnye, hiszen

az egyéniben több figyelem irányul az egyes betegekre, a 8-10 fős csoportok azonban egymást motiváló erővel bírhatnak, sőt egyfajta pozitív versenyszellem is kialakulhat: “ha neked sikerül, akkor nekem is”.

Ilyenkor ráadásul bizonyítható, hogy a résztvevő rágyújtott-e: egy erre használatos készülék méri a kifújt levegőben található szén-monoxid szintjét, ami dohányzás után egy napig kimutathatóan megemelkedik.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Közösen választható meg a leszokási módszer is. Az egyik lehetőség a nikotinpótló terápia: ide tartoznak a sokak által ismert rágók és tapaszok, amik egyre csökkenő dózisban adagolják a függőséget okozó anyagot a szervezetnek. Ezek mellett szigorúan tilos rágyújtani, hiszen az már túlzott nikotinbevitelt jelentene.

A régi, kemény dohányosok, akiknél erősebb a függőség, gyógyszeres kezelést is kaphatnak a 3 hónapos leszoktató program keretében. Az ilyenkor vényre felírt készítmény hatóanyaga az agyban lévő nikotin receptorokhoz kötődik, így a szervezet nem, vagy kevésbé igényli a további nikotinbevitelt. Ez a módszer a ma létező leghatékonyabb, a betegek 35 százalékának már első próbálkozásra sikerül letenni a cigit általa.

A szakember szerint olyan nincs, hogy valaki suttyomban elszívjon “csak egy szálat”, ez mindig a visszaszokás kezdete. Ha azonban valaki már 1 éve nem gyújtott rá, az esetek túlnyomó többségében tartósan leszokottnak tekinthető.

Segítséget az ország minden tüdőgondozójában vagy az ingyenesen hívható 06-80-44-20-44-es zöld számon is kérhetünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik