Közélet

A tízéves őszödi beszéd 10+1 legfontosabb állítása

Ma tíz éve hangzott el az, aminek nem kellett volna. Vagy nem kellett volna, hogy a nagy nyilvánosság is tudomást szerezzen róla. Ez az őszödi beszéd. A baloldal azóta tetszhalott állapotban, a Fidesz nyeregben.

Az őszödi beszéd Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök 2006. május 26-án, egy hónappal a választási győzelem után az MSZP frakció zárt balatonőszödi ülésén tartott záróbeszéde.

  • Ha őszinte vagyok hozzátok, akkor azt tudom mondani, hogy tele vagyunk kétségekkel.
  • Dehogy tudom kiszámolni minden lépésünknek a következményét. Nem tudjuk.
  • Ennyi tehetségünk van gyerekek.
  • Úgy őriztük a titkot, hogy miközben tudtuk és ti is tudtátok, hogyha el fog jönni a választási győzelem, utána nagyon neki kell állni, hogy soha ilyen problémánk nem volt.
  • Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk.
  • Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.
  • És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit.
  • Lehet még egy picikét itt teszetoszáskodni, de nem sokat. Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább. Nincsen.
  • Gyerekek. Nem vagyunk tökéletesek. Egyáltalán nem. Nem is leszünk. Nem tudom nektek azt mondani, hogy minden rendben lesz.
  • Az utolsó másfél évet azért tudtam én személy szerint csinálni, mert egy dolog ambicionált és egy dolog fűtött: visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól, meg a jobboldaltól és tanulja most már meg magát nem ő hozzájuk mérni, hanem a világhoz.

A beszéd vége a legtanulságosabb, annyira plasztikusan mutatja be az egész Gyurcsány-jelenséget, hogy azt egy az egyben idetesszük:

“Szóval azt tudom nektek mondani, hogy álljunk meg, csináljuk meg. Sok igazságotok van a figyelmeztetésben, a féltésben, a részletek ügyében. Csak azt tudom mondani, hogy nem fogok játszani semmilyen játszmát sem így, sem így. Tesszük a dolgunkat. Amíg nagy tempóval lehet menni előre, addig megyünk. Ha nem lehet menni, és elmagyarázzátok, hogy igen, de… Ahhoz énszerintem én nem köllök. Ahhoz más kell. És írok majd kibaszott jó könyveket a modern magyar baloldalról.

Gyerekek!

Mit? Kell még valamit mondanom, Ildikó?”

És hogy miért ez a néhány mondat mutatja meg a legjobban, miről szólt Gyurcsány kormányfősége? Az akkori miniszterelnök hatalmas ívekben gondolkodott, nem érdekelték a napi politikai harcok, az alkuk. Ebbe bukott bele, bukása pedig tíz éve fogva tartja az egész magyar baloldalt.

Aki a teljes beszédet meghallgatná, annak itt a felvétel:

A kiemelt képen Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök beszél az Országgyűlésben az Egyéves az őszödi beszéd című, fideszes képviselők által kezdeményezett vitanapon. Jobbra Navracsics Tibor, a Fidesz akkori frakcióvezetője. MTI Fotó: Kovács Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik