Közélet
German Chancellor Angela Merkel (L) is helped by her host Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) as she loses her pen during a joint press in the parliament in Budapest on February 2, 2015 during Merkel's firts visit to Hungary in last five years. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Merkel magyar kormányfőként kerítést építene, Orbán kancellárként kvótákat követelne

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 05. 19. 08:47

Ez a reálpolitika.

A szíve húzta vissza Magyarországra 1993-ban Kálnoky Boriszt. Az erdélyi főnemesi család sarja, a Die Welt munkatársa a Heti Válasznak azt mondja, a 2006-os őszödi botrány után kezdte megérteni, hogy Magyarország felzárkózása a Nyugathoz nem lesz egyszerű.

Szerinte érthető, hogy a válság után a korábban sikertelen államszervezési kísérlet ellenében határozta meg magát a Fidesz, de ha hisz is az erős államban, vigyáznia kell, nehogy olyat építsen, amelyiktől félnek az emberek és utálják.

A diktatúra idején kétfajta ember létezett Magyarországon: a hétköznapi meg a fontos. Az utóbbira más szabályok vonatkoztak, mint az előbbire, és ez hihetetlen ellenérzéseket keltett. A legnagyobb veszélynek azt látom, hogy a mostani erős államban a kormánypárti politikus vagy a holdudvarbeli ember ismét kiváltságos kasztba kerül. Téved, aki azt hiszi, ezt a magyarok elfogadják.

Kálnoky Borisz a migrációs válságról azt mondja, Angela Merkelnek válságos helyzetben kellett döntenie, amikor a migránsok a magyar autópályán Nyugat felé tartottak és tudni lehetett, el is érik Németországot. Világbotrány lett volna, ha farkaskutyás rendőröket küldenek összefogdosásukra. A kancellár azt gondolta, beengedi őket, amivel rokonszenvet vált ki, a figyelem lanyhulásával majd mindent megtesz a bevándorlás korlátozásáért. Ezt a számítást írta felül, hogy a beengedés áradatot indított el.

Amit azóta látunk, reálpolitika. Ha Merkel magyar kormányfő lenne, kerítést épített volna, Orbán Viktor pedig német kancellárként kötelező kvótákat követelne.

Szerinte a magyar miniszterelnöknek nem kellene szembeállítania a keleti kereskedelmet a viharos uniós viszonyokkal, különösen akkor, amikor politikája miatt az országnak valódi súlyánál most nagyobb a befolyása az EU ügyeire. Európa világnézeti átalakulásának Orbán Viktor volt az előfutára. A magyar kormányfő fontosságát még a vele ellenséges nyugati sajtó is elismeri, de konfrontatív politikája miatt nehezen talál szövetségest.

Az újságíró szerint vicces amikor Orbánt együtt emlegetik Putyinnal, Erdogannal, mert Oroszországnak van atomfegyvere és nyersanyagkincse, Törökország a Közel-Kelet egyik kulcsa, övé a NATO második legnagyobb hadserege.

Magyarországnak se nyersanyaga, se jelentős népessége; Orbán Viktor csak a szavaival tud hatni Európában. És hat is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.