Közélet

A budapesti brit nagykövet üzent a londoni magyaroknak

Már zajlik a brit EU-tagságról szóló, június 23-ra kiírt népszavazás tízhetes kampányidőszaka. Nagy-Britannia arról dönt majd, marad-e az Európai Unióban. A felmérések egyelőre azt mutatják a britek még nem döntöttek, de az jól látszik, hogy a gazdasági mutatóknak nem tesz jót ez a bizonytalanság.

A hvg.hu Iain Lindsayt, budapesti brit nagykövetet kérdezte, mit üzen a londoni magyaroknak. A nagykövet eddig azt tapasztalta, a magyar kormány részéről mindenki azt szeretné, ha Nagy-Britannia az unió tagja maradna. Egyetértenek abban, hogy Magyarország és az EU is rosszul járna a britek kilépésével. Iain szerint a magyar-brit kapcsolatokra rossz hatással lenne ez a változás, azt viszont ők is szeretnék, ha az EU-ban változás történne.

A nagykövet szerint ez a népszavazás nem csak Nagy-Britanniának, de az egész EU-nak fordulópont lesz.

Iain úgy látja, most már azok is bizonytalanok, akik eddig az unió mellet álltak, ez pedig annak köszönhető, hogy a krízishelyzetekre nem jól reagált az EU. Akárhogy is alakul a népszavazás, szerinte ez mindenképpen jelzésértékű az EU számára. A nagykövet állítja, a kilépésnek megjósolhatatlan a következménye.

A kint élő magyarokkal kapcsolatban alapnak elmondta,

megértjük a magyarok aggodalmát ezzel kapcsolatban, sőt megértem sok brit állampolgár félelmeit, akik egyébként Magyarországon dolgoznak. Együtt tudok érezni velük, de mondani csupán annyit tudok, reméljék velünk együtt, hogy a maradás melletti szavazatok nyernek.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik