Közélet

Áder János magyar szellemkatonák emlékművét avatja fel

Az olaszországi Asinara szigetére látogat kedden az államfő és Simicskó István honvédelmi miniszter.

A köztársasági elnököt kétnapos útjára elkíséri felesége, Hercegh Anita is – tájékoztatta az MTI-t a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH). A Szardínia melletti egykori börtönszigeten több ezer, az első világháborúban hadifogságba esett magyar katona raboskodott és halt meg.

Az államfő hivatalos látogatásán felkeresi az első világháborúnak a szigeten még megtalálható emlékhelyeit. A magyar közvélemény előtt hosszú időn át teljesen ismeretlen börtönszigeten több ezer magyar katona raboskodott. Őket “Asinara szellemkatonái” néven is ismeri az utókor – áll a  KEH tájékoztatásában.

Áder János Stintino városában megtekinti Az osztrák-magyar hadifoglyok élete és halála Asinara szigetén – egy humanitárius katasztrófa című kiállítást, majd az egykori börtönszigeten felavatja az itt raboskodó és elhunyt magyar hadifoglyok tiszteletére emelt emlékművet, egy sziklába vájt magyar, illetve olasz nyelvű emléktáblát.

Áder János ezt követően felkeresi a szigeten található magyar kápolnát, lerója tiszteletét az olasz táborőrök sírjánál, majd koszorút helyez el az úgynevezett csontkamrában, ahol hétezer hadifogoly, köztük több száz névtelen magyar áldozat földi maradványait őrzik. Az államfő és kísérete megtekinti az egykori táborhelyek, a kápolnarom és a halálmars emlékmű fennmaradt részeit is.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik