Közélet

Isten házától Kövér „csigaházáig”

Szüdi János az újságírók parlamenti „kiebrudalásáról”, a házelnök téveszméiről is ír.

Az egykori közoktatási szakállamtitkár „Az isteni Kövér” című, az Élet és Irodalomban közölt írásában emlékeztet rá, mekkora a különbség Isten háza és az Országház között. Utóbbival – szerinte – az a baj, hogy

bár az országnak épült, általában nem az országot, hanem a hatalmat szolgálja.

Jogászként a szerző történelmi kitekintést ad és hosszan sorolja, milyen furcsa törvények születtek itt azóta, hogy egy lovas tengerész átvette a hatalmat. Mára a Fidesz az Országgyűlést törvénygyárrá silányította.

A képviselők minden elfogadnak, mindent megszavaznak, amit kér, amit támogat a kormány. Lényegében megszűnik a jogállam, a jogbiztonság. Az uralkodó elit a törvények fölé helyezte önmagát. Olyan törvények születnek, amelyek éppen illenek az adott személyre, szervezetre, helyzetre.

Az Országgyűlés ehhez átszabja működési rendjét, hatástanulmányok, érdemi egyeztetés nélkül, napok alatt születnek törvények.

És itt jön Kövér

Szüdi János szerint a házelnök azért kapott rendkívüli felhatalmazást és külön őrséget, azért áll maga is törvények felett, hogy semmi ne zavarja ezt a névre szóló törvénykezést. Kövér László kemény kézzel,

mondhatni otrombán dirigálja az ügymenetet az ülésteremben. Nem is titkolja: részrehajló. Az ellenzéket eligazította: tudhatják, „merre hány méter”. A kormánypártok pedig tisztában vannak vele, számukra „szabad a gazda”.

Ő határozza meg a T. Ház területén a rendet, nem zavarja, ha rendelete esetleg törvényt sért. A szabad sajtó képviselőit egy általa kiadott, jogszabálynak nem minősülő rendelkezés alapján tiltotta ki – emlékeztet Szüdi János, aki szerint mára az objektív tájékoztatás lehetősége is megszűnt. Az Országházban az ország „hatalmasai” és a képviselők nem kötelesek nyilatkozni.

„Úgy tűnik, a házelnök mindent megtehet. Azt gondolja, az Országházban szabad keze van. Ott ő az Isten, s ez az ő háza. Lehet, hogy nem is téved?”

A szerző ezt ugyan Kövér téveszméjének tartja, de úgy látja, még erősödhet is, amíg a sajtó ezt zokszó nélkül tudomásul veszi. (A kitiltott újságírókat képviselő TASZ az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul – a szerk.) Szüdi János azzal zárja cikkét, hogy amíg a törvényhozás nem kapja meg újra a rangját, az épületnek nem lesz nagyobb a tekintélye, „mint egy üres csigaháznak”.

Szabó: túlbuzgó házmester Kövér

Az oktatási szakértőhöz hasonlóan a minap a PM társelnöke is keményen bírálta a házelnököt, amiért kitiltotta az újságírókat az Országgyűlés épületéből. Cserébe ő bojkottálja a parlament “túlbuzgó pedellusát”, aki azt hiszi, a parlament “az ő saját homokozója”, ahol házmesteresdit játszhat úgy, hogy magasról tesz a sajtószabadságra, az alapvető jogokra.

Az ellenzéki politikus szerint a TASZ ugyan ellátja az újságírók jogi képviseletét, de a politikusoknak is van dolga, ezért levelet írt minden ellenzéki párt frakcióvezetőjének és a függetleneknek. Arra kérte őket, csatlakozzanak bojkottjához. Ő a jövőben nem hajlandó felállni a parlamenti ülések kezdetén, amíg nem engedik vissza az Országházba az onnan kitiltott újságírókat.

Szabó Tímea határozati javaslatban kezdeményezte a házelnök visszahívását.

Nehogy már az az ember maradjon a házelnök, aki szaladgál az újságírók elől, és azt hiszi, Észak-Koreában élünk! Kövér nem csak alkalmatlan, de méltatlan is feladatai ellátására.

A PM társelnöke az Országgyűléssel azért mentetné fel a házelnököt, mert szerinte súlyosan visszaélt hatalmával, amikor 2016. április 26-án több orgánum (24.hu, index.hu, hvg.hu, nol.hu) tudósítóit kitiltotta a Parlamentből. Szabó Tímea szerint Kövér László méltatlanná vált arra, hogy Magyarország egyik közjogi méltósága legyen, ezért kéri az Országgyűlést, hogy mentse fel házelnöki tisztsége alól.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik