Közélet

Orbán Viktor tanácsadója: “Nekünk kevés jut a méltányosságból”

Megyesy Jenő beszél a Magyarország Barátai Konferenciáról, az amerikai-magyar konfliktusok okairól és a menekülthelyzetről is.

A hétvégén rendezik meg a harmadik Magyarország Barátai Konferenciát. Megyesy Jenő, az alapítvány kuratóriumi tagja a Heti Válasznak adott interjújában azt mondta, a szervezet nem csak évente egyszer dolgozik igazán, ez pusztán a találkozás ünnepe, a munka a hétköznapokban zajlik.

Az idei találkozón ott lesz a lengyel Szejm elnöke és Kövér László házelnök is.

Az alapvető magyar nemzeti program nem változott 1956 vagy akár korábbi évszázadok óta: szabadságot és szuverenitást akarunk

– mondja Megyesy.

A miniszterelnök tanácsadója hazánk és az Egyesült Államok konfliktusaival kapcsolatban azt állítja, nem ez a legmeghatározóbb elem a két ország közt, hiszen Amerika és Magyarország sokban hasonlít. Mindkét ország népe büszke a hazájára, elveikre, szabadságukra. Ebből adódnak néha viták.

Az MNB-botránnyal kapcsolatban Megyesy úgy véli, Amerikában is vannak viták a fékek és ellensúlyok működéséről,
csak nekünk kevés jut a méltányosságból.

Azt mondja, az amerikaiak elismerik, hogy minden országnak joga és kötelessége határát megvédeni. Kötelességének érzi, hogy segítsen a Röszkére érkezők ellátásában, de úgy látta, nem nők és gyerekek, hanem főleg fiatal férfiak érkeznek.  Az ’56-ban Ausztriába menekülők helyzete és a jelenlegi menekültválság között azt a különbséget érzi, hogy akkoriban az emberek együttműködtek a hatóságokkal,

nem zúdultak át az országon, nem válogathattak az úti célok között.

Azt is megemlíti, hogy ’56-ban az országok eldönthették, hány magyar menekültet és pontosan kiket akarnak befogadni.

Kiemelt kép: Magyarország Barátai Alapítvány

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik