Közélet

Rétvári szerint fejleszteni fognak a pszichiátria területén

24.hu
24.hu

2016. 05. 01. 06:50

A kormány a pszichiátriai, addiktológiai szakterületen eddig végrehajtott jelentős és átfogó fejlesztések után a közeljövőben további, mintegy 11 milliárdos fejlesztéseket tervez – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a szocialista Kunhalmi Ágnes írásbeli kérdésére.

Az államtitkár a dél-pesti ellátást firtató kérdésre az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában felidézte, hogy 2011-ben az Új Széchenyi Terv Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése című pályázatának keretében 18,8 milliárd forint uniós fejlesztési forrás állt rendelkezésre. A pályázatban pszichiátriai és addiktológiai rehabilitációs fejlesztések megvalósítására nyílt lehetőség fekvőbeteg- és járóbeteg-ellátást nyújtó intézményekben, valamint gondozóintézetekben. A keretösszegből hozzávetőlegesen 8 milliárd forint szolgálta kifejezetten e területek fejlesztését.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló kormányhatározat alapján a pszichiátriai ellátás feltételeinek javítására további fejlesztések indulnak összesen 11 milliárd forintból. Ebből 6 milliárd forintot a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátás fejlesztésére, 5 milliárd forintot az aktív fekvőbeteg-ellátásra különítettek el – mutatott rá.

Az államtitkár szerint figyelembe kell venni, hogy a pszichiátriai ellátás egyre inkább a járóbeteg-ellátás felé terelődik, hiszen a betegek számára ez jelenti a kedvezőbb ellátási formát és a nyugat-európai országokban is ez az irány figyelhető meg.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet három pszichiátriai osztályán jelenleg 290 ágyon – 29 aktív és 261 pszichiátriai és addiktológiai rehabilitációs ágyon – látnak el betegeket. A területi ellátási kötelezettséggel érintett Merényi Gusztáv Kórház telephelyén lévő felújított pszichiátriai osztályon a közelmúltban 69 millió forintos fejlesztés történt. A beruházás során teljesen átalakították, biztonságosabbá tették a kórház pszichiátriai osztályának zárt részlegét, valamint gerontopszichiátriai részleget alakítottak ki, ahol szintén elkülönítve az idős betegeket tudják kezelni.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy az egészségügyi ágazatban a 2012-ben indított bérfejlesztésben a pszichiátriai szakterületen dolgozó orvosok, egészségügyi szakdolgozók és szakpszichológusok egyaránt részesültek. A béremelés következtében a pszichiáter szakorvosok jövedelme – a korábbi jövedelemtől függően – akár bruttó 105 820 forinttal, a pszichiátriai területen dolgozó ápolók, szakápolók jövedelme a szakképesítéstől és a munkában töltött időtől függően akár 35 ezer forinttal, a szakpszichológusok jövedelme egységesen 41 435 forinttal nőtt.

Az államtitkár hozzátette, 2015. július 1-jétől pedig megtörtént a mozgóbérelemek (ügyeleti díj, készenléti díj, túlmunka díja, műszakpótlékok) “kiengedése”, ami szintén érintette a pszichiátriai szakterületen dolgozó orvosokat és ápolókat is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.