Közélet
Budapest, 2016. április 30.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke a párt kétnapos majálisának elsõ napján tartott politikai fórumon a budapesti Hajógyári-szigeten 2016. április 30-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Vona szerint Orbán maga a korrupció

24.hu
24.hu

2016. 04. 30. 15:36

A Jobbik elnöke abban látja a kormányváltás esélyét, ha reményt, erőt és hitelességet tudnak mutatni az emberek felé - számolt be az MTI.
Korábban a témában:

Vona Gábor a párt kétnapos majálisának első napján, szombaton a budapesti Hajógyári-szigeten a bizonytalan választók megszólítását tűzte ki célul. A megtelt rendezvénysátorban azt emelte ki: a három témában – egészségügy, oktatás, korrupció – indított konzultációsorozatuk legfőbb tapasztalata is az, hogy sokan nem akarják a jelenlegi kormányt, de még nem látják a leváltására képes erőt.

Győzteseket, hídverőket rakott a csapatába

Értékelése szerint a Jobbik polgármesterei a párt alapértékeit képviselve, egy jó programmal képesek voltak széles körű támogatottságot szerezni. Az ellenzéki politikus fontosnak ítélte, hogy a tisztújítást követően ebben jártas emberek segítsék munkáját az elnökségben, olyanok, akik győztek és maguk is kormányoznak. Hidakat kell építeni, és ők ezt tették – hangoztatta, megjegyezve, a néppártosodás gondolata is innen ered.

A tisztújításról szólva ismét hangsúlyozta: nem radikális – mérsékelt vitáról van szó, hanem szeretné győzelemre vezetni a pártot, és ebben három jelenlegi mellett három új alelnököt szeretne maga mellett tudni. Vona Gábor vizsgahelyzetként hivatkozott a kongresszusra, szerinte ha nem tudnak megbirkózni az alelnökjelölti kérdéssel, akkor a kormányzásra sem alkalmasak. A pártelnök kijelentette: vállalja döntéséért a felelősséget.

Sok minden volt a biliben

Beszámolt arról is, hogy a párt egy új jegybanktörvényen dolgozik, ugyanakkor át kell gondolni Matolcsy György és mások felelősségét is, mert megmagyarázhatatlan célokra fordítottak pénzeket. Az alapítványokra utalva úgy fogalmazott, “kiborult a bili, és sok minden volt benne”.

Kitért arra is, hogy ami Matolcsy György a jegybank élén, az “a cigány közélet élén” Farkas Flórián, akinek a kormányfő szintén nem engedi el a kezét, pedig “Farkas Flórián kezei piszkosak”. Mint mondta, van abban igazság, hogy ha a Jobbik kormányra jut és semmi mást nem tesz, csak nem lop, már többet tett, mint az elmúlt 26 évben bárki.

Vona Gábor beszédében bírálta, hogy sem a Fidesz, sem az MSZP nem nyilatkozott arról, hogy nincs offshore érdekeltsége, nem vett ki pénzt bedőlés előtt a Quaestorból, és nem hozta nyilvánosságra a vele egy háztartásban élők vagyonnyilatkozatait. Kritikával illette Orbán Viktor tanácsadóit is, úgy fogalmazott: “nem az a baj, hogy van egy miniszterelnökünk, aki nem tud mit kezdeni a korrupcióval, hanem az a baj, hogy van egy miniszterelnökünk, aki maga a korrupció”.

Kvótamentesség az alaptörvényben

A jobbikos politikus az osztrák államfőválasztásra utalva üdvözölte, hogy Európában 21. századi pártok veszik át az irányítást, szerinte e nélkül könnyen vége lehet az uniónak. Jelezte: továbbra is azt szorgalmazzák, hogy népszavazás helyett az alaptörvényben rögzítsék a kötelező betelepítési kvóták elutasítását.

A Budapesti nemzeti majális elnevezésű rendezvényen délelőtt felszólalt, illetve vasárnap felszólal a Jobbik több alelnöke és szakpolitikusa is, emellett gyerekprogramokat, hagyományőrző bemutatókat tartanak és koncertekkel zárják mindkét napot.

A Fidesz szerint a Jobbik keveredik korrupciós ügyekbe

A Jobbik az emberek képébe hazudik és megtéveszti őket, az a Jobbik próbál igazságot osztani korrupciós ügyekben, aki maga is ilyenekbe keveredik – közölte a Fidesz-frakció Vona Gábor Jobbik-elnök szombati beszédére reagálva.

A Fidesz-frakció az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta, hogy maguk a Jobbik politikusai sorra buktak le, hogy ők maguk hordják szét a közpénzt. Az általuk vezetett önkormányzatokban nincsen valódi eredmény, csak a pénzre hajtanak. Ózdi polgármesterük gátlástalanul a saját önkormányzatától vett fel pénzeket és sportautójával irritálta a nincstelen embereket. Tapolcai polgármesterük a végzettségéről hazudott – olvasható a közleményben.

Arról nem is beszélve, hogy a mai napig várjuk Vona Gábor válaszát, hogy milyen idegen hatalmaknak adta el a Jobbikot és mennyi pénzért – írta a Fidesz-frakció.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Simicska tévéje is döntött

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.