Közélet
Nagy Imre (Nagy Imre)

Megsemmisíthetik Nagy Imre halálos ítéletét

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 04. 25. 07:52

A Magyar Idők értesülései szerint az 1956-os forradalom közelgő, hatvanadik évfordulója alkalmából az igazságszolgáltatás és más jogi szakterületek vizsgálatokat végeznek, áttekintik az akkori megtorló ítéletek, köztük a Nagy Imre-ügy tanulságait is.

Nagy Imrét és társait 1958-ban halálra, illetve szabadságvesztésre ítélték, a volt miniszterelnököt és mártírtársait 1989. július 6-án, ítéletük hatályon kívül helyezésével rehabilitálták.

A lap értesülései szerint még nem alakult ki szakmai konszenzus arról, hogy indokolt-e semmissé tenni a Nagy Imre, Maléter Pál és Gimes Miklós elleni ítéleteket. Kónya István, a Kúria elnökhelyettese elmondta: a közelgő évforduló indokolttá teszi, hogy történeti távlatból értékeljék a forradalom leverését követő politikai megtorlást, ennek érdekében műhelymunka folyik.

Kónya úgy látja: a halálos ítéletekkel zárult bírósági eljárások nem ítélkezésnek, hanem leszámolásnak nevezhetők, sérthették a humanitárius jogot, ezért nem részei az igazságszolgáltatásnak. A Kúria most azt vizsgálja, hogy milyen jogi-szakmai keretek közt lehet ezt kifejezésre juttatni. 1956 után több mint kétszáz halálos ítéletet hirdettek ki a bíróságok.

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.