Közélet

A jövő héten minden kiderülhet az egészségügyi béremelésekről

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár elmondta, megkapta az emberi erőforrások miniszterétől a mandátumot arra, hogy a “tényleges számokról” tárgyaljon. A többletforrás mértékéről nem kívánt nyilatkozni, azonban hozzátette, annak a többletnek, amely megjelenik majd a költségvetésben, több célt kell szolgálnia, köztük bérfejlesztést is. Az államtitkár szerint óriási előrelépés fog történni:

2012-2013 után most lesz egy érezhető bérrendezés.

Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere azt mondta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) még tartanak a tárgyalások az egészségügyben dolgozók többlépcsős béremelésről, de azt szeretné, ha már 2016-ban elkezdődne a folyamat. Balog Zoltán azt mondta, a költségvetésben most van egy olyan többlet, amelyet béremelésre szeretnének fordítani.

A miniszter közlése szerint felkérte Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárt, hogy az ágazat szereplőivel, azaz

  • az orvosi kamarával,
  • a kórházszövetséggel
  • és a szakszervezetekkel

üljön le tárgyalni arról, milyen ütemben és mértékben valósulhat meg a tervezett többlépcsős béremelés az ágazatban.

Balog Zoltán azt mondta: azt szeretné,

ha már az idén megkezdhetnék a béremelést,

amely aztán 2017-ben és 2018-ban folytatódhatna, és talán egy negyedik lépcsőt is hozzá tudnak tenni, ahogy korábban a tanárok négylépcsős béremelésénél.

Balog Zoltán azt mondta, tárcáját érintően

  • csak az egészségügyre több száz milliárd forint forrás jut,
  • a köznevelésre is százmilliárd forint feletti összeget vonnak be,
  • de a szociális és kulturális ágazatban is szeretnének béremelést.

A miniszter azt is elmondta: az államtitkárok a jövő héten kezdik a tárgyalásokat, és a tervek szerint júniusra már pontosan lehet majd tudni, mely területeken mekkora és milyen ütemezésű lesz az emelés. Ha már idén is lesz, akkor ahhoz módosítani kell az idei költségvetést.

Kiemelt képünk illusztráció.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik