Közélet

A mentális egészségről kérdezik Orbánt, elmeügyi törvényt sürgetnek

Nyílt levelet írtak a hálapénzt elutasító orvosok.

Az 1001 Orvos a Hálapénz Ellen nevű Facebook-csoport elemzést készített a hazai pszichiátria tarthatatlan helyzetéről, annak várható következményeiről. Állásfoglalásukat nyílt levélként küldték el Orbán Viktornak – írja a Weborvos. A miniszterelnököt emlékeztetik rá, hogy az olyan nagy társadalmi sodrú eseményeket, mint amilyenek most Európában (is) zajlanak

csak egy mentálisan erős nemzet képes egységben, akár megerősödve is átvészelni”.

Mint írják, két éve Orbán Viktor a magyar mentális egészségügy megsegítését kormányzati prioritásnak nevezte és a szakdiplomácia legmagasabb fokán “személyesen kért és kapott cselekvési javaslatot a WHO-tól.”A hálapénz-ellenes csoport ehhez képest furcsállja, hogy a 2014-ben újraválasztott kormány teljesen figyelmen kívül hagyta a miniszterelnök által kért és egy világszervezet (valamint a teljes hazai szakma) által határozottan megfogalmazott cselekvési javaslatot.

Nem született meg a Nemzeti Lelki Egészség Stratégia, semmi nem valósult meg az Önnek küldött javaslatokból.

Így a magyarok lelki egészségét jelző mutatók romlanak, a pszichiátriai ellátás struktúrája, minősége messze került az elfogadhatótól.

A kórházainkban uralkodó személyi és tárgyi feltételek több helyen már az emberi méltóságot sértő állapothoz vezettek.

Orbán Viktor kezdeményezése dacára az illetékes minisztériumok nem látják sem az igényt a változásra, sem azt, hogy az ország társadalmi, gazdasági felzárkóztatása „elképzelhetetlen rossz lelki egészségi állapotú, illetve beteg emberekkel”.

A WHO javaslatának megfelelően sürgős kormányzati beavatkozás szükséges – írja a csoport, amely arra is választ vár, hogy a kormányfő

milyen intézkedésekkel tervezi biztosítani a prioritásként megnevezett terület felzárkóztatását?

Az állásfoglalás azért a pszichiátria példáján keresztül mutatja be az összeomló egészségügy helyzetét, mert az jól jelzi a politikai ciklusokon, pártokon átívelő felelősséget,

hiszen a romboló, szakértelem nélküli, tisztán politikai alapú döntések (pl. az országos intézet megszüntetése) és a mulasztás (a szükséges beavatkozások ismeretében is ölbe tett kézzel nézni az agóniát) együtt vezetett el a vállalhatatlan minőségig.

40-50 éves lemaradás

Az orvosok szerint 2016-ban a magyar mentális egészségügy strukturális felépítése 40-50 éves lemaradásban van Európához képest.

Magyarországnak nincs elmeügyi törvénye, ami pontosan szabályozná a pszichiátriai kezelés körülményeit. Miközben az akut pszichiátriai osztályokon a kezelt betegek negyede esetében bíróság rendelet hatálya alatt gyógyítunk, az elmúlt évek erőszakos eseményei (pl. a “combinós gyilkosság”) és az utána kialakult reakciók példázzák, hogy az erőszakos, veszélyeztető betegek megfelelő kezelése nem megoldott.

A modern pszichiátria a kórházak akut osztályairól biztosít átmenetet intézményeken keresztül (pl. önálló rehabilitációs osztályok, nappali ellátást biztosító szanatóriumok) a közösségi pszichiátriai ellátás felé. Ez nálunk nyomokban létezik, a korábban a védőnői hálózathoz hasonlóan működő pszichiátriai gondozók mára szakrendelésekké sorvadtak.

A szakma az egészségügy perifériára került, önerejéből már képtelen megújulni. A pszichiátria erőforráshiánya döbbenetes, a legtöbb helyen lehetetlen a korrekt szakmai munka.

Nem ritka, hogy egy nap 40 beteg jut a szakrendelésen vagy osztályon dolgozó orvosra. Ebben az orvosi ágban még nincs jelen a technológia olyan szinten, hogy kiváltsa a humán munkaerőt, az orvos és a pszichiátriai szakápoló maga az eszköz, ami elforgácsolódik a nyomás alatt.

A csoport még hosszan sorolja a bajokat, de jó hírnek nevezi, hogy pontosan tudni lehet, mit kell tenni. „A WHO javaslatait pontról pontra meg kell valósítani.” További részletek itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik