Közélet

Senki sem hibázott, mégis meghalt a kórházban a 37 éves nő 

Lezárult az Emmi vizsgálata a március eleji beteghalál ügyében.

A mentőszolgálat és a kórház is a szakma szabályainak megfelelően járt el a 37 éves külföldi nőnek az ellátásánál, közölte a vizsgálat eredményét az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága az MTI-vel.

A közlemény szerint a beteget az eset körülményeihez képest a lehető legrövidebb időn belül a mentő – a korábbi sajtóhírekkel ellentétben – egyenesen az őt ellátó intézménybe vitte, életét mégsem tudták megmenteni. (A Népszabadság korábban azt írta, hogy a 37 éves nő rosszulléte után négy órával került a műtőasztalra.)

A jövőben ennek ellenére a kórházfenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ és az Országos Mentőszolgálat az eddiginél szorosabban együttműködik a betegek ellátásáért. A mentőszolgálat a gyorsabb információáramláshoz TETRA rádiókat biztosít a kórházaknak.

A központi ágynyilvántartóhoz telefonon beérkező adatokat a jövőben az egészségügyi szolgáltatóknak utólag írásban is meg kell erősíteni, ha az intézmény nem tud beteget fogadni, azt indokolnia szükséges. A jelenleg is meglévő szabályrendszerét további részletszabályokkal egészíti ki az államtitkárság – tudatták.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár március 24-én beszélt arról, hogy vizsgálatot indított az ügyben. A vizsgálat célja annak felderítése volt, megfelelő volt-e az adott esetben, illetve megfelelő-e általában véve a kórházak és a mentőszolgálat együttműködése, illetve szükség van-e annak javításához jogszabály-módosításra.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik