Közélet

Nem tűrnek tovább: sztrájkolhatnak a könyvtárosok, a levéltárosok és a múzeumi dolgozók is

könyvtár (könyvtár)
könyvtár (könyvtár)

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) elnöksége elfogadhatatlannak tartja, ahogyan a kormány a közszféra problémáit kezeli – kezdi kedden kiadott közleményét a könyvtári, múzeumi, levéltári, művelődési intézményi és egyéb közgyűjteményi (pl. állat- és növénykertek), közművelődési (pl. szabadidő parkok, ifjúsági és gyermekházak) intézmények dolgozóit, nyugdíjasait tömörítő szervezet.

A KKDSZ szerint tarthatatlan az intézmények alulfinanszírozottsága és azt követelik, hogy a kormány a közszféra minden ágazatában teljes felhatalmazással, érdemben tárgyaljon a felmerült problémákról.

Munkavállalóink nem tűrik tovább a megaláztatást. Ezért a közgyűjteményi és a közművelődési területen dolgozók a céljaik érdekében létrehozták 2016. április 4-én a KKDSZ sztrájkbizottságot

-írják.

A KKDSZ sztrájkbizottság céljai:

  1. Elvárják a közgyűjteményi és közművelődési szakterületekhez tartozó intézmények alapfeladatainak ellátásához szükséges korszerű infrastruktúra biztosítását.
  2.  Követelik, hogy a közgyűjteményi és közművelődési szakterületen létrejött szakemberhiányt közalkalmazotti jogviszony létesítésével oldják meg és semmiképpen sem kulturális közfoglalkoztatottként, vagy közmunkásként alkalmazott munkatársakkal.
  3.  A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók jelenleg érvényben lévő Kjt. alá tartozó bértáblájának azonnali megemelését követelik oly módon, hogy az minden dolgozó esetében valós 30%-os keresetnövekedéssel járjon, mely keresetnövekedés semmiképpen sem eredményezhet az intézményekben létszámcsökkenést. Alapvető cél: A Kjt. A/1-es fokozata, a további fokozatok számítási alapja – az eredeti Kjt.-t létrehozók szándéka szerint – a mindenkori minimálbér legyen,a keresetek értékállóságának biztosításával.
  4. Követelik az azonnali érdemi szakmai egyeztetések megkezdését a nemzeti intézmények budai várból való kiköltöztetése előtt, valamint miden olyan intézmény-átalakítás, intézmény-összevonás, intézményköltöztetés döntés előkészítésébe a munkavállalói érdekképviselet bevonását.
  5. Azt követelik, hogy vonják vissza a száz főnél kevesebb munkavállalót foglalkozó intézmények gazdasági önállóságának kötelező megszüntetését.
  6. Követelik, hogy a nem közvetlen állami fenntartású intézmények esetén az elégséges egy főre számított, fejkvótaszerűen megállapított közgyűjteményi és közművelődési normatíva megalkotását és értékállóságának biztosítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik