Közélet
Biztonsagi-or(210x140)(5).jpg (biztonsági őr,)

Fantomcégek beiktatásával őriznek több állami hivatalt is

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 04. 12. 12:14

A milliárdos bevételű, több fontos állami hivatal őrzését végző Bizalom Vagyonvédelmi Zrt. fantomcégeken keresztül alkalmazza vagyonőreit – erről panaszkodtak a vs.hu-nak érintett, nevük elhallgatását kérő biztonsági őrök. A Bizalom Zrt. gondoskodik többek között a Fővárosi Állat és Növénykert, az Országos Bírói Hivatal, a Budapesti Corvinus Egyetem, a VII. kerületi önkormányzat és a Fővárosi Kormányhivatal biztonságáról is.

A Bizalom Zrt. jellemzően többszörös alvállalkozói lánc végén álló munkaerőre bízza a munkavégzést, a cégadatok szerint 112 főt foglalkoztatnak, ennyi emberrel képtelenség lenne elvégezni a megbízásokat.

Felelősségre vonhatják az őröket

A cikk szerint a dolgozókat papíron foglalkoztató kft.-k csak néhány hónapig aktívak, halmozódó köztartozásaik miatt az adóhatóság végrehajtást rendel el ellenük, majd dolgozóikat átveszi egy másik vállalkozás. A vs.hu forrásai szerint csak az alvállalkozói kört koordináló összekötő állandó a történetben: ő osztja, szervezi a takarítók, vagyonőrök munkáját, ő végzi a papírmunkát is.

Az alvállalkozások köztartozásai miatt több vagyonőr is nehéz helyzetbe került: volt, aki a nyugdíjemelést bukta el, más az orvostól tudta meg, hogy nincsen egészségbiztosítása, de olyan is akadt, aki nem tudott hitelt felvenni, mivel munkáltatója a hitelintézet szerint nem volt megbízható.  A biztonsági őrök arról beszéltek, hogy öt év alatt már a tizedik alvállalkozó alkalmazottjaként szolgálnak.

A portál megkereste a Bizalom Zrt.-t is, Túróczi Antal szerint a vagyonőröktől kapott információk nem felelnek meg a valóságnak, ezért azokról érdemben nyilatkozni sem tudott. Azt azért hozzátette, hogy a nyilatkozó vagyonőrök megszegték a társaság általános őrszolgálati szabályzatának titoktartásra vonatkozó részét, ami felelősségre vonáshoz vezethet. Az alvállalkozói kapcsolatokról üzletpolitikájuk miatt nem kívánt nyilatkozni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.