Közélet

Kiss László miatt törvényt is módosítanának

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 04. 11. 14:44

A Jobbik „a méltatlan személyek részére juttatott állami kitüntetések” visszavonhatóságára tett javaslatot.

Az ellenzéki párt két képviselője (Dúró Dóra, Szilágyi György) a kitüntetésekről szóló törvényt a következő paragrafussal egészítené ki:

20/A. § Az állami kitüntetést vissza kell vonni attól, aki arra érdemtelenné vált. A visszavonásra az adományozásra és annak előkészítésére vonatkozó hatásköri és eljárási szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

Az elismerést az adományozásra jogosult egyedi határozattal adományozná és – ha az elismerésben részesített személyt a bíróság szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítélte – vonná vissza.

A Jobbik képviselői javaslatuk indoklásában emlékeztetnek rá, hogy a hatályos törvény alapján a kitüntetéseket, díjakat az adományozó nem tudja visszavonni.

A radikális párt képviselői egyértelműen az úszóválogatott volt szövetségi kapitányára utalnak, amikor azt írják, a közelmúlt eseményei miatt jogos felvetésnek tartják, hogy a visszavonásra legyen lehetősége az adományozónak. Ez szerintük a magyar sport erkölcsi tekintélyének visszaállításához is szükséges.

Mint írták, törvénymódosításuk a kormány jogkörébe utalná a részletszabályok kidolgozását. Szerintük a rendeletalkotásnál olyan megoldásokat kell találni, amelyek azt szolgálják, hogy a díj visszavonható legyen, de ne váljon a politika játékszerévé.

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.