Közélet

A kopaszok akciója után a népszavazásról tárgyal a Parlament

Hétfőtől szerdáig ülésezik az Országgyűlés a héten. A képviselők az első ülésnapon két órában interpellálhatják a kormányt, majd a következő két napon összesen tizenkét előterjesztést vitathatnak meg, köztük az igazságügyi miniszter azon javaslatát, amely a népszavazási kezdeményezésnél lehetővé tenné a párhuzamos aláírásgyűjtést az azonos témájú kérdésekben.

A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján a parlament ülése 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd az interpellációk hangozhatnak el.

A Ház honlapján elérhető információk alapján a fideszes Font Sándor a földművelésügyi miniszternek címzett interpellációjában arról beszél majd, hogy az ellenzék “milyen csúsztatásokkal él” az állami földprogram kritizálásakor.

Szintén a kormánypárti padsorokból a kereszténydemokrata Hollik István a tehetséggondozás területén várható programokról interpellálja az emberi erőforrások miniszterét.

Ellenzéki oldalról a Jobbik képviselői a szociális területről tesznek fel kérdéseket interpellációikban, Novák Elnök például azt kérdezi majd a miniszterelnöktől, hogy a kormánytöbbség miért szavazta le a Jobbik javaslatát a gyermekneveléshez szükséges termékek áfájának csökkentéséről.

A szocialistáktól Burány Sándor interpellációjában azt tudakolja a nemzetgazdasági minisztertől, hogy az ország elbukhatja-e a teljes adósságcsökkentést, míg az LMP-s Sallai R. Benedek arra vár választ a földművelésügyi tárcavezetőtől, hogy a kormány miért “herdálja el” a természeti értékeket.

Az első ülésnap ezt követően kedden elfogadni tervezett javaslatok, például a szövetkezeti és szociális tárgyú törvénymódosítások bizottsági jelentéseinek vitáival érhet véget az esti órákban.

A parlament kedden és szerdán összesen tizenkét előterjesztés általános vitájával folytatja munkáját, majd jövő hétfőn kérdésekkel és azonnali kérdésekkel fejezi be kéthetes ülését.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik