Közélet

A pesti zsidónegyedet bemutató kiállítás nyílt New Yorkban

A fiatal budapesti művészek közreműködésével rendezett tárlat a hetedik kerület jellegzetes terein keresztül mutatja be a negyed történetét a harmincas évektől napjainkig.

Formabontó multimédiás kiállítás nyílt a budapesti zsidónegyedről a manhattani WhiteBox művészeti központban. Az 585,000 m² címmel megrendezett tárlat a hetedik kerület szimbolikus jelentőségű terein keresztül mutatja be a negyed történetét, változásait és változatlanságait a harmincas évektől napjainkig.

Fotó: Szombat Éva
Fotó: Szombat Éva

A cím a zsidónegyed alapterületére utal, „arra a sűrű városi közegre, melyet átitat az urbánus kultúra, a vallási újjáéledés és a közösségi élet. A kiállítás középpontjában álló épületek a zsidó élet három alapvető, kultikus terét szimbolizálják: a szakrális, a közösségi és az organikus tereket” – írják a szervezők a kiállítás weboldalán.

Fotó: Szombat Éva
Fotó: Szombat Éva

A közreműködő művészek által használt művészeti stratégiák a negyed sokszínűségét tükrözik. Az archív fotók, a Budapest.24.hu-n is bemutatott Szombat Éva kortárs felvételei, a konceptuális videofelvételek és Kalotás Csaba zenei kompozíciója a negyedbe invitálják a látogatókat, hogy megismerjék az egyes terek izgalmas, szintről szintre építkező portréit.

Fotó: Szombat Éva
Fotó: Szombat Éva

A rendezvény fő szervezője a Balassi Intézet – New York-i Magyar Kulturális Központ, a két kurátor Ausztrics Andrea és Vadász Zita Mara.

Fotó: Szombat Éva
Fotó: Szombat Éva

Résztvevő művészek: Flohr Zsuzsi (Mikve), Szemző Zsófia (Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga), Szirmai Márton (Kisüzem), Halász Dániel (Fészek Művész Klub), Illés István (Wesselényi utcai Iskola), Csordás Levente partnerségben az Airplan X Kickass Factory-val (Orczy-ház, Madách Ház), Varju Tóth Balázs (Átjáróházak), Csiszár Mátyás (LUMEN), Kopasz Milán (Kőleves) valaminr Kalotás Csaba (zene) és Szombat Éva (fotó).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik