Közélet

Kell: a Knog éneklő bringacsengője

Egy ausztrál dizájner végre olyan csengőt tervezett, ami tényleg jól mutat a kormányon.

Az első kerékpárcsengőt még az 1800-as évek végén tervezte John Richard Dedicoat brit feltaláló. Azóta alig változott valamit, a legtöbb bringán ma is ugyanaz a gombaforma, repedtfazék hangú pléhkupak éktelenkedik, mint a száz-egynéhány évvel ezelőttieken – függetlenül attól, hogy kiszolgált citybikeról vagy a legmenőbb országúti gépről van szó.

Fotó: Knog
Fotó: Knog

Hugo Davidson, a formatervezett kerékpáros kiegészítők gyártására szakosodott Knog alapítója és vezető tervezője nem rajong a klasszikus csengőkért.

Senki sem akar egy ötdolláros kínai vackot felrakni a nyolcezer dollárért vásárolt karbonvázas országúti kerékpárjára

– érvelt az ausztrál dizájner.

Fotó: Knog
Fotó: Knog

A Knog pár éve a pillanatok alatt népszerűvé váló Frog bringalámpával hívta fel magára a figyelmet. Legújabb terméküket, az Oi csengőt a Kickstarteren mutatták be; az előrendeléseknek köszönhetően alig egy hónap alatt a tervezett gyártási költség harmincszorosát szedték össze a közösségi finanszírozó oldalon.

A minimalista formatervű Oi egyáltalán nem hasonlít a megszokott kerékpárcsengőkre – viszont bitang jó néz ki, és a hírek szerint a hangja is nagyon kellemes.

A Wired cikke szerint „szinte énekel”.

Fotó: Knog
Fotó: Knog

A Knog tervezői Davidson vezetésével közel kétszáz, különféle fémekből készült prototípust gyártottak le, hogy megtalálják az ideális formát és csengést. Végül az alumínium és a titán mellett döntöttek, de a csengők bronz- és rézbevonattal is kaphatók lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik