Közélet

Egyre több magyar diák megy külföldre

Retvari-Bence(960x640).jpg (Array)
Retvari-Bence(960x640).jpg (Array)
Mármint osztálykirándulás keretében. Az államtitkár szerint népszerű a Határtalanul! program.

Egyre népszerűbb a hazai iskolások körében a Határtalanul! tanulmányi kirándulási program, a kiemelt célcsoportnak számító 7. osztályosoknál évről évre egyre nő a résztvevők száma, közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-vel.

Ismertetése szerint míg 2013-ban 9.500 hetedikes vett részt a programban, addig 2016-ban már több mint 28 600 lesz a számuk. A két és félszeres növekedés is mutatja a program népszerűségét – mutatott rá az államtitkár, aki szerint sokan vannak, akik nem általános iskolásként, hanem középiskolai osztályukkal vesznek részt a programban, az ő számuk is megközelíti a tízezret.

Rétvári Bence úgy fogalmazott: a Határtalanul! program a nemzeti összetartozás ifjúsági programja, célja, hogy minél több magyar diák szervezett osztálykirándulás keretében keressen fel külhoni magyar közösséget, Erdélytől Felvidékig, Kárpátaljától a Délvidékig.

A program emellett lehetőséget kínál arra, hogy a 9. évfolyamos gimnáziumi, szakközépiskolai és szakiskolai osztályok egy közösen megvalósítandó projekt keretében együttműködjenek egy hasonló életkorú, határon túli magyar gyerekekből álló osztállyal.

Hozzátette: a magyar nemzet határokon átnyúló összetartozása szempontjából lényeges közjogi eszköz a külhoni magyarok részére adott kedvezményes honosítás és a választójog lehetősége, de a közösségépítés fontosságáról sem szabad megfeledkezni.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2010 óta több mint 100 ezer gyerek vett részt a Határtalanul! programban, segítve ezzel az anyaországi és a külhoni magyar fiatalok közötti kapcsolat- és közösségépítést – mondta az államtitkár, kiemelve: hisznek abban, hogy a nemzeti összetartozás tudatának erősítését már a gyermekkortól el kell kezdeni, a Határtalanul! program segítségével pedig határokon átnyúló, reményeik szerint életre szóló barátságok formálódhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik