Közélet

A kórházi fertőzések fele nem megelőzhető

Ha nyilvánosságra hozzák a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos adatokat szaktudás és pontos tájékoztatás nélkül, alaptalanul rémülhetnek meg a betegek, és olyan intézményekbe mehetnek, amelyek esetleg nem megfelelőek a számukra. Ezt az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője közölte vasárnap az M1 aktuális csatorna műsorában.

Dánielisz Ágnesl elmondta, hogy a kórházi fertőzésekkel összefüggő adatok értékelése komplex tudást igényel. Ezek az adatok elérhetők az Országos Epidemiológiai Központ oldalán, azonban laikusok számára nehezen érthetőek. Ám csak ilyen szakmailag megalapozott, pontos adatokra lehet bármilyen intézkedést alapozni – mondta.

Közlése szerint az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések akár 30-50 százaléka nem megelőzhető. Kiemelte: a modern orvostudomány eredménye, hogy súlyos betegeket kezelhetnek, komoly beavatkozásokat végezhetnek, de a fertőzésnek fennáll valamekkora veszélye. Azonban összességében sokkal több ember életét mentik meg, mint amekkora veszélyt jelent a fertőzés – hangsúlyozta Dánielisz Ágnes.

Ha csak a “fertőzésveszély oldalát” nézzük, a betegek megrémülhetnek és olyan intézményekbe mennek, ahol – mivel nincsenek súlyos betegek – kisebb a fertőzésveszély, ott viszont lehet, hogy nincsenek meg a személyi és tárgyi feltételei a szükséges ellátásoknak – mondta a főosztályvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik