Közélet
Budapest, 2016. április 1.
Kovács Zoltán kormányszóvivõ újságírókkal beszél a Belügyminisztérium épületénél 2016. április 1-jén. Pintér Sándor belügyminiszter egyeztetésre hívta a parlamenti frakciók vezetõit az ország biztonsága érdekében szükséges lépésekrõl, a terrorizmus elleni intézkedésekrõl.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Terrorfenyegetés: esélyes, hogy a kormány meggyőzte az ellenzéket

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 04. 01. 11:49

A képviselő a mintegy kétórás egyeztetésről távozva a sajtónak nyilatkozva azt mondta: szakmai kérdésekben voltak vitás pontok, de a célokban egyetértettek a pártok képviselői. A Belügyminisztérium (BM) várja az ellenzéktől érkező akár szövegszerű javaslatokat. A Honvédelmi Minisztériumban a tárcához tartozó pontokban kedden folytatódnak az egyeztetések. A kormány szerdai ülésén tárgyalja a javaslatcsomagot.

Gulyás Gergely úgy véli, a pénteki egyeztetés alapján jó esélye van annak, hogy a kormány egy olyan javaslatcsomagot terjeszt az Országgyűlés elé, amely az ellenzék támogatását is bírja.           Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter múlt csütörtökön jelentette be, hogy egy terrorizmus elleni intézkedéscsomag meglakotásáról döntött a kormány. Akkor Pintér Sándor azt mondta: áprilisra szeretnék elkészíteni a törvényjavaslatot, amelyhez a parlament soron kívüli eljárását kérik majd. Módosítanák az alaptörvényt és több kétharmados jogszabályt is. Honvédelmi területen az alaptörvényt érinti módosítás, emellett a nemzetbiztonsági törvényt, a rendőrségi törvényt és a büntető törvénykönyvet is módosítanák, ez utóbbi esetében bizonyos szankciókat akarnak megemelni. A belügyminiszter korábban azt kérte a frakcióvezetőktől, hogy a megjelölt témakörökben szerda estig juttassák el javaslataikat a BM-nek.

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány terrorellenes akcióterve egy 23 törvényt módosító javaslatcsomag,  amely alapján eszközöket kapna a rendőrség terrorcselekmények elhárításához, megakadályozásához, felderítéséhez. Hangsúlyozta, csak olyan eszközökről van szó, amelyek más európai uniós országokban a hatóságok rendelkezésére állnak.

Pénteken délelőtt 9 órakor kezdődött egyeztetésen valamennyi parlamenti frakcióval rendelkező párt képviseltette magát. A KDNP-t Móring József és Firtl Mátyás képviselte. Az ellenzék részéről Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke, valamint Harangozó Tamás, a honvédelmi és rendészeti bizottság szocialista alelnöke, a Jobbik részéről Mirkóczki Ádám (aki mindkét érintett bizottságnak tagja), valamint Schiffer András, az LMP frakcióvezetője vett részt a tanácskozáson. Továbbá mások mellett Pintér Sándor belügyminiszter, Kovács Zoltán kormányszóvivő, Bodnár Zsolt, a Terrorelhárítási Központ főigazgató-helyettese, Kiss Zoltán, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója és Dankó István, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt ott a megbeszélésen.

Kormányszóvivő: egyetértés körvonalazódik a terrorellenes akciótervről

Ötpárti egyeztetést tartottak pénteken a Belügyminisztériumban (BM) a kormány terrorellenes akciótervéről, amelyet hétfőn tárgyal a kabinet, ezt követően pedig újabb megbeszélést tartanak róla a parlamenti pártokkal. A pénteki megbeszélés után Kovács Zoltán kormányszóvivő úgy nyilatkozott: alapvető szakmai nézeteltérés nem volt, körvonalazódik az egyetértés lehetősége.

Az egyeztetést követő sajtótájékoztatón Kontrát Károly, a BM parlamenti államtitkára a részletekről szólva elmondta: fontos része volt a tárgyalásnak a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemzőközponttal kapcsolatos kérdések megvitatása. A tervek szerint az intézmény – amely a nemzetbiztonsági szolgálatok által begyűjtött adatokat összegezné és elemezné – július 1-jén jönne létre, és mintegy 130 ember tartozna a személyi állományába.

A lehallgatásokkal kapcsolatos szabályozásról azt mondta, az a cél, hogy senki ne kerülhesse ki a törvényeket az új technikai lehetőségek segítségével.

Az államtitkár hangsúlyozta: azt tapasztalták az ötpárti egyeztetésen, hogy a megjelent parlamenti pártok képviselői szakmai módon, felelősen álltak a Pintér Sándor belügyminiszter által előterjesztett tervezethez.

MSZP: előremutató volt megbeszélés

Harangozó Tamás, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szocialista alelnöke az egyeztetés után a sajtónak nyilatkozva azt mondta: több eredményt is sikerült elérniük. Úgy fogalmazott,  hogy voltak “hajmeresztő” pontok a Belügyminisztérium (BM) javaslatában, de ezek közül többet visszavontak. A BM azt is megígérte, hogy az MSZP egy korábbi terrorellenes – többek között a terrorpropaganda tevékenységet büntető – javaslatát, az LMP hasonló tárgykörű módosításával együtt megvizsgálja, s a kormány elé terjesztik.

Kérdésre válaszolva Harangozó Tamás azt mondta: ha a BM tartja a szavát,  s egyes vitatott kérdéseket még tisztáznak, akkor – mint fogalmazott – “egészen nagy százalékot ad annak”, hogy a BM terrorellenes intézkedéseket tartalmazó javaslatát támogatni tudják.

Jobbik: hasznos volt az ötpárti megbeszélés

Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt képviselője a tárgyalás után a sajtónak nyilatkozva azt mondta: vannak biztató jelek, mert az előterjesztő több vitatott pontban ígért módosítást, konszenzusos megoldást. Ugyanakkor hozzátette: felemás érzéseik vannak, hogy az ellenzéki kritikák mennyire lesznek a végső normaszövegben megtalálhatóak.

Kérdésre válaszolva azt mondta, várják, hogy a titkosított kommunikációról szóló rész hogyan fog módosulni. Ezen felül, ha a védelmi beszerzésekről szóló – a képviselő szerint ebbe a javaslatcsomagba nem is illő – passzus, valamint a tömegrendezvények korlátozásáról szóló, szerintük “önkényes visszaélésekre” lehetőséget adó pont kikerül a javaslatból, akkor jó esély van rá, hogy sikerül megegyezniük – jelezte.

LMP: tárgyszerű volt az ötpárti egyeztetés

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint tárgyszerű, higgadt, a részletekre is kiterjedő volt a kormány terrorellenes intézkedési csomagjáról a Belügyminisztériumban (BM) péntek délelőtt tartott egyeztetés.

Az LMP-s politikus a BM előtt tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy Pintér Sándor belügyminiszter konstruktív magatartást tanúsított, s több ellenzéki, köztük LMP-s javaslatot is befogadott. A vitatott pontok közül Schiffer András a mobilapplikációk titkosítása büntethetőségének kérdését emelte ki, de – mint mondta – erről sem pártpolitikai vita van. Emellett az LMP-s politikus is erősen bírálta, hogy a csomag – egyébként kétharmados törvény által szabályozott – védelmi célú beszerzéseket is érint. Schiffer András felháborítónak tartja, hogy a kormány a terrorellenes csomagba bújtatva akarja saját “ipari méretű lopását” legalizálni.

A frakcióvezető azt mondta: ha a védelmi beszerzésekről szóló passzust kiveszik a javaslatcsomagból, akkor jó esélyt lát rá, hogy terrorellenes törvényszövegről megegyezés szülessen.

A kiemelt képen Kovács Zoltán kormányszóvivő újságírókkal beszél a Belügyminisztérium épületénél. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.