Közélet
Kecskemét, 2014. november 28.
Egy diák ebédel a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában 2014. november 28-án, ahol az új előírásoknak megfelelően elkészített menüt kaptak a gyerekek. Jövő éve január 1-jétől életbe lép az új közétkeztetési rendelet, amely szabályozza a só, cukor, maximális mennyiségét a közétkeztetésben, továbbá több zöldség, gyümölcs és hús lesz a menükben.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Nemzeti közetetés – állami lenne a menza is

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 03. 30. 06:48

Átvenné a kormány a közétkeztetést, beleértve a gyermekek étkeztetését is.

A Magyar Idők információi szerint a javaslat alapján teljesen elvennék a terület felügyeletét az önkormányzatoktól. Lázár János februárban már beszélt a lehetőségről, akkor a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, ha jól szervezik meg a szolgáltatást, akár csökkenhetnek is az árak, hiszen a közétkeztetésben jelenleg részt vevő magáncégek főképp a profit megszerzésében érdekeltek.

A közétkeztetés egyébként számos területre kiterjed, idetartozik minden olyan rendszeres étkezést biztosító, szervezett közösségi ellátás, amelyet nevelési-oktatási intézményekben, állami és önkormányzati finanszírozású nyári táborokban, fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményekben, szociális ellátás, gyermekjóléti alapellátás és gyermekvédelmi szakellátás keretében ellátottak részére.

A kormány már korábban döntött a bölcsődés és óvodás gyermekek ingyenes étkeztetéséről, januártól pedig a nyári vakáció mellett már minden iskolai szünidőben térítésmentesen biztosítják az egyszeri meleg ételt a hátrányos és halmozottan hátrányos gyermekeknek – sorolja az eredményeket a Magyar Idők.

Korábban az érintett vállalkozások többször jelezték, ezen a területen nem termelődnek extra profitok, hiszen az, hogy mennyi pénzből kell kihozni az ebédet, azon is múlik, hogy adott helyen, milyen nyersanyagot tudnak felhasználni, a menzareform pedig nem olcsóbbá, hanem drágábbá tette a működést. Tavaly szeptember 1. és december 31. között 1141 közétkeztető főzőkonyhán ellenőrizték a menzareform betartását.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat adatai szerint az országban 921 oktatási-nevelési, és 220 egészségügyi-szociális intézmény konyháján ellenőriztek, 1291 esetben. Három esetben bírságoltak, bár sok helyen továbbra is bő olajban sütnek, kevés halat szolgálnak fel, és nem adnak elegendő tojást. Emellett az óvodásoknak disznózsírral is készítettek ételeket, ami szigorúan tilos.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.