Közélet

Félház van a tranzitzónákban

A múlt pénteki adatok szerint a röszkei, a tompai, a beremendi, illetve a letenyei tranzitzónában 95-en voltak. A négy helyszínen létrehozott szállásokon összesen 200-an férnek el – tudta meg a Belügyminisztériumtól a Magyar Nemzet. Korábban egyébként arról érkeztek hírek, hogy a tranzitzónák telítettek.

A minisztérium közlése szerint naponta átlagosan 30-an lépnek be a zónákba. A lap emlékeztet: itt azok a külföldiek tartózkodhatnak, akik menedékjogi kérelmet nyújtottak be, és mindaddig ott is maradhatnak, amíg tart az eljárása, beleértve a bírósági felülvizsgálatot is. Ha négy hét alatt nem születik döntés az ügyében, akkor átszállítják őket a bevándorlási hivatalhoz tartozó befogadóállomások egyikébe. Év eleje óta 73 menedékjogi kérelmet nyújtottak be a tranzitzónákban. Hétfőn rekordot döntütt az illegális határátlépők száma: a rendőrség tájékoztatása szerint 255 főt fogtak el.

Hozzáteszik: a parlament szerdán kezdi tárgyalni azt a javaslatot, amellyel a kormány szigorítana a menekültügyi szabályokon. A tervezet lényege, hogy csökkentenék a menedékkérők szociális ellátásait: például nem kapnának lakhatási és beiskolázási támogatást, valamint sem a menedékkérők, sem a nemzetközi védelemben részesítettek nem lennének jogosultak költőpénzre és egy hónapra rövidítenék azt az időszakot, ameddig a már menekült vagy oltalmazotti státust kapott emberek a befogadóállomáson lehetnek – derül ki a cikkből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik