Közélet

Brüsszel után már a magyarok kétharmada fél

A Nézőpont Intézet szerint másfélszeresére nőtt a terrorfenyegetettség érzése tavaly január óta.

Az előző heti brüsszeli merényletsorozat után a magyarok közel kétharmada (65 százalék) tartja elképzelhetőnek, hogy hazánk is célpontja lehet a jövőben egy terrorcselekménynek – derül ki a Nézőpont Intézet Heti Válasz megbízásából készült legfrissebb reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A tavaly januári párizsi terrortámadás után még másfélszer kevesebben, a teljes felnőtt népesség 43 százaléka gondolta ugyanezt, míg 48 százalék úgy vélte, Magyarország nem lehet célpontja egy terrorcselekménynek. A második novemberi párizsi terrorakció után a magyarok 57 százaléka tartott valószínűnek hazánkban egy esetleges terrortámadást, míg a brüsszeli merényletsorozat után 65 százalékra erősödött a terrorveszélyt érzékelők köre. A felmérés szerint a baloldali (MSZP, DK, Együtt, PM) szimpatizánsok fele (49 százalék), míg az LMP szimpatizánsok 63 százaléka ugyanakkor továbbra sem tart attól, hogy Magyarországon terrorcselekmény következhet be.

A magyarok 70 százaléka már a tavaly augusztusi röszkei incidens előtt is úgy vélte, az illegális bevándorlók között lehetnek terroristák. Ez a meggyőződés a brüsszeli merényletsorozat óta tovább erősödött, jelenleg a magyarok 81 százaléka tart ettől. E kérdésben még a baloldali szimpatizánsok sem megosztottak: 57 százalékuk válaszolta azt, hogy lehetnek terroristák az illegális bevándorlók között – írta az intézet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik