Közélet

Most már tényleg stabilizálni szeretnék a békét Szíriában

John Kerry amerikai külügyminiszternek és John Brennannak, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójának moszkvai látogatása a szíriai tűzszünet stabilizálása érdekében történt – mondta Frank Tibor egyetemi tanár az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Az Amerika-szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy észrevehető egyfajta nyitás, a régi vetélytársak, régi ellenségek, függő viszonyok felszámolása az amerikai külpolitikában. A szakértő ezt a nyitást látja az amerikai elnök kubai és argentínai, valamint Kerry külügyminiszter moszkvai látogatásában is.

Mint mondta, jól látható a törekvés arra, hogy az Obama-adminisztráció “jól végezze a ciklust”, és ezzel megteremtse a lehetőségét Hillary Clinton megválasztásához. Ugyanakkor – jelezte – az Amerikai Egyesült Államok “nem képes egyedül rendezni” azokat a dolgokat, amik Szíriában zajlanak, ezért úgy véli, Kerry és a CIA-igazgató látogatása is a tűzszünet stabilizálása érdekében történt. Hozzátette: a CIA-igazgató az orosz titkosszolgálattal egyeztette a szíriai tűzszünet politikai és stratégiai hátterét.

Szerinte a tűzszünetet néhány nappal ezelőtt, csütörtökön írták alá, és azóta már egy tucatnyi esetben megsértették, ez is azt mutatja, mennyire “törékeny”.
Mégis, van egyfajta elszántság az Egyesült Államok kormányában, hogy Oroszországgal is szövetséget kössön, abban a reményben is, hogy utána ez az együttműködés Ukrajnára is ki fog terjedni – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik