Közélet

Itt a kormány titkos kutatása, ami nagyon lesújtó dolgokat mond a Fidesznek

Az Index megszerezte a Nézőpont intézet titkos, VIP kutatását, amely több, a kormány számára kényes ügyet is érintett. A kutatás nem nyilvános, csak a kormány számára készítették. Az alábbi fontos dolgok derülnek ki belőle:

  • A megkérdezettek többsége (44 százalék) nem, vagy inkább nem értetett egyet az alaptörvény módosításának tervezetével, amely ideiglenesen rendkívüli intézkedések életbe léptetését engedélyezte volna a kormány számára. A támogatók a megkérdezettek 42 százalékát tették ki. A különbség a tervezettel teljes mértékben egyetértők (17%) és azt teljesen elutasítók (29%) között még nagyobb. Maga a jelentés mondja ki, hogy a magyarok megosztottak az ügyben.
  • A határkerítés felállítása viszont jelentősen megdobta a kormány „határpolitikájának” támogatottságát, sőt a határzár 2015. szeptember 15-i elrendelése kifejezetten trendfordulót hozott a közvéleményben. Tavaly szeptember óta 70, majd 80 százalék fölé emelkedett a határzár támogatóinak aránya, és evvel együtt emelkedett a határpolitika támogatása is.
  • A jelentős túlsúlyba kerültek azok, akik szerint a közoktatási reform alapvető céljai sem mutatnak pozitív irányba. A kormányzati megrendelésekre is dolgozó Nézőpont Intézet felmérése szerint 43 százalék volt elutasító, és csupán 33 százalék támogatta a reformokat. 60 százalék állította, hogy túlzottan központosított lett a közoktatási rendszer, és csak 24 támogatta a klikkesítést. Ennél is többen, 65 százaléknyian mondták azt, hogy jogos a pedagógusok elégedetlensége, 19 százalék vonta ezt kétségbe.
  • A megkérdezettek egyáltalán nem értettek egyet a kormány adópolitikájával. Csak 22 százalék támogatta a jövedelemadó csökkentését, a nagy többség, 62 százalék inkább áfacsökkentést szeretne.

Ezzel sok közelmúltbéli eseményre magyarázatot kaphatunk:

  • Arra, hogy miért engedte el ilyen könnyedén az alkotmánymódosítást a Fidesz egészen a brüsszeli támadásokig.
  • Arra, hogy miért támadták ekkora erővel Pukli Istvánt és a tiltakozó pedagógusokat.
  • Arra, hogy miért emlegette Orbán a cafeteriarendszer változása kapcsán, hogy megszűnhet az egykulcsos szja-rendszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik