Közélet

Hadházy: rendszeresen csapolták a korrupcióellenes pénzeket

Hadházy Ákos (Array)
Hadházy Ákos (Array)
Az LMP-s politikus szerint lényegében elismerte a kormány, hogy rendszerszerű problémák vannak.

Hadházy Ákos szerint nem egyszeri eset, hogy megcsapolták a közbeszerzések szabályosságának ellenőrzésére adott pénzeket. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálatán akadt fenn egy magyar konzorcium, ami arra kapott milliárdos keretet, hogy más uniós pályázatokat ellenőrizzen.

Az LMP korrupcióügyi szakszóvivője szerint az ellenőrzési kereteket gyakorlatszerűen csapolták. A politikus „Korrupcióinfó” nevű sajtótájékoztatóján az Embererőforrás Támogatáskezelő (az Emmi egyik háttérintézménye) 5 milliárd forintot kitevő programjait hozta példaként.

Az EMET honlapján az áll, hogy a két program közvetlen célja „az adminisztratív, kifizetési, és/vagy menedzsment problémákkal küzdő, illetve késedelemben lévő, nemzetgazdasági, illetve abszorciós szempontból kiemelt jelentőségű projektek megvalósulásának támogatásához és végrehajtásának ellenőrzéséhez szükséges projektfelügyeleti rendszer működtetése”.

Hadházy szerint már az is furcsa, hogy az ellenőrzések jó részét olyan cégekre bízták, melyek korábban már részt vettek más, kifejezetten visszaélésgyanús EU-s projektekben, de a politikus rengeteg, első ránézésre is kamunak tűnő kifizetést talált. Ezek közt sok képzési projekt szerepel, ahol 500-700 ezer forintos napidíjakat számoltak el, vagy 25 millióért digitalizáltattak iratokat.

Az LMP-s politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenőrzések körüli problémákat a kormány is érzékeli, Lázár János két hete már jelezte, hogy kizárnák a magáncégeket a pályázatok értékeléséből. Hadházy szerint ez lényegében indirekt elismerése annak, hogy rendszerszerű problémák vannak az ellenőrzési keretek elköltésével. (Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik