Közélet

Együtt: Parkoló lesz a Vörösmarty térből az Ünnepi Könyvhét helyett

Idén nem a Vörösmarty téren lesz az Ünnepi Könyvhét, így határozott a Láng Zsolt II. kerületi és Kocsis Máté VIII. kerületi polgármesterek által vezetett Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság, mondta el a Magyar Narancsnak Kocsis András Sándor, a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke.

A tervezett döntés ellen közel 100 tagcégünk nevében, a magyar könyvszakma nagy részét tömörítő, képviselő szervezetként a leghatározottabban tiltakozunk.

Az 1929 óta megrendezett esemény azért nem települhet ki immár 87. alkalommal a térre, hogy ott „rend legyen”. A lap szerint ezzel indokolták a döntést.

Dr. Kocsis Máté közleményben reagált a hírre, közölve, hogy nem fúrta ki a Könyvhetet az V. kerületi Vörösmarty térről, hiszen ő maga ajánlotta fel, hogy azt megrendezhetik a VIII. kerület bármely kiemelt pontján. Egyébként a rendezvény engedélyezési kérelmét támogatni fogja.

Megnéztük a bizottsági ülés határozatait, volt-e ilyen döntés. A könyhétről szóló rendeletet elhalasztották, egyelőre nem utasították el.

Közben az MTI-ben kijött az MKKE közleménye is:

A Fővárosi Önkormányzat illetékes bizottságának képviselői meg kívánják tagadni a 2016. június 9-én kezdődő 87. Ünnepi Könyvhéttől a Vörösmarty tér használati jogát – áll a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) MTI-hez eljutatott csütörtöki közleményében.

A közlemény szerint a Fővárosi Önkormányzat a Vörösmarty tér helyet a Múzeumkertet és a Pollack Mihály tér együttesét ajánlotta fel lehetséges helyszínként a Könyvhétre. A MKKE úgy véli, hogy ez a helyszín legfeljebb csupán az idei évre jelentene alternatívát, mert a kormány 2015 novemberében döntött a Nemzeti Múzeum kertjének régészeti feltárással együtt járó felújításáról.

Pataki Márton, az Együtt képviselője azt írja, már eldőlt, hogy parkoló lesz a térből a könyvhét alatt.

Kocsis Máté megint hazudott: miközben azt állítja, ő maga nem fúrta meg az Ünnepi Könyvhetet, aközben a Fővárosi Közgyűlés Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottsága, amelynek Kocsis Máté az alelnöke, március 8-án 423./2016 (03.08) határozatában döntött arról, hogy április 29-től a József Nádor téri építkezés miatt parkoló lesz a Vörösmarty téren. Magyarul: június 9-től éppen ők döntöttek arról, hogy nem lehet Ünnepi Könyvhét a Vörösmarty téren, mert ott épp autók fognak parkolni.

Cikkünk megjelenése után érkezett Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának közleménye

“Az Együtt képviselőjének, Pataki Mártonnak tett állításával ellentétben a Vörösmarty téren nem lesz parkoló. Az igazság az, hogy a Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság 2016. március 8-i ülésén a 423/2016 (03.08.) sz. határozatával arról döntött, hogy a Vörösmarty tér Harmincad utca felőli részére kerül közterület-használati engedély kiadásra parkolás céljára. A közterület-használatra kiadott terület a Vörösmarty téren megrendezendő események megtartását és a tényleges rendezvényi terület nagyságát nem befolyásolja, így a Könyvhét által igényelt területet sem.

A Könyvhét Vörösmarty téren való megrendezéséről a 2016. március 29-i ülésen döntünk. A Vörösmarty téri helyszínt Tarlós István főpolgármester, Láng Zsolt bizottsági elnök és Kocsis Máté alelnök is támogatja. Egyidejűleg azonban szeretnénk kijelenteni, hogy a rangos kulturális rendezvénnyel tett kivétel nem jelenti azt, hogy a főváros közterületi állapotának rendezését szolgáló koncepció érvényesítéséről a főváros a jövőben lemondana.

Budapest Főváros Közgyűlés

Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik