Közélet

Orbán hisz a népszavazásban, de a legutáltabb törvény tabu

tesco (Array)
tesco (Array)
Bár maga a tiltás 2015. március 15-én lépett életbe, hatása csak rá egy hétre, éppen egy éve sokkolta az emberek többségét.

2015. március 22-én szembesültek először a magyarok azzal, mit is jelent, hogy megtiltották a 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteknek, hogy vasárnap is kinyissanak. Bár a kormány azóta is egyértelmű sikerről beszél, az ellenzék szerint a mérhetetlenül népszerű KDNP-nek köszönhető törvény miatt csökkent a kereskedelmi ágazatban 9000 fővel a foglalkoztatottság és mintegy 2500 kis üzlettel is kevesebb lett.

Bár vannak olyan lelkes és erős támogatói is, mint Erdősi Lászlóné és kigyúrt barátai,  több közvélemény-kutatás igazolta, hogy az emberek többsége egyáltalán nem ért egyet a vasárnapi zárva tartással. Egyelőre az annak eltörlését kezdeményező népszavazás bukni látszik, mert a Fidesz nem szeret veszíteni, márpedig Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter is elismerte korábban, ha népszavazás döntene a vasárnapi zárva tartásról, a Fidesz veszítene, és a kormány tart attól, hogy egy sikeres referendum beláthatatlan társadalmi változásokat indíthatna el.

Orbán Viktor régóta hisz a népszavazásban, nem csak kvótaügyben, hiszen ellenzékben is az mondta, hogy az emberek az erőszakmentes népi mozgalmak legfejlettebb formájával téríthetik vissza a politikát a közakarat útjára. 2008. február 17-én az egykori MTV Szólás Szabadsága című műsorában az egykori köztévés Baló Györgynek azt mondta, “a népszavazás arra való, hogy az emberek által fontosnak ítélt kérdésben, az emberek döntsék el, hogy így vagy úgy.”

Minél többen vesznek részt egy népszavazáson, a politikai következmények is annál egyértelműbbek kell, hogy legyenek.

A vasárnapi zárva tartás ügye vélhetően azért más, mert arról Orbán Viktor is tudhatta, hogy káros. 2011-ben készült egy hatástanulmány, amelyből egyértelműen kiderültek a súlyos kockázatok. A még Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium dokumentumai alapján a kormányfő először még azt mondta: a kormány nem támogatja a tervet, később azonban mégis az intézkedés mellé állt, és már nem is gazdasági, hanem „bizalmi kérdésnek” ítélte a KDNP-s javaslat támogatását.

Ezek után jött a fordulat a kormányzati kommunikációban és már Varga nemzetgazdasági miniszter is a döntés támogatója lett, noha korábban kizártnak tartotta a bevezetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik