Közélet

Van egy béna kereszteződés Budapest közepén

Rendhagyó bejegyzés következik, az alábbi probléma ugyanis nem a közösségi közlekedőknek okoz fejtörést, hanem inkább az autósoknak. Viszont aki már járt arra kocsival, tudhatja, hogy az alábbi levélben szereplő kanyar valóban elég béna. 

Az említett kereszteződés a Nyugati téren van, a híres-hírhedt felüljáró alatt – a Váci útról a Nagykörútra balra kanyarodók használják. Nem az a baj vele, hogy a kanyart nem lehet bevenni, hanem az, hogy a környező járdaszigeteket úgy alakították ki, hogy azok nem követik a kanyar ívét.

nyugatiter1

Mivel a sávokat nem festették fel rendesen, a belső íven érkezők gyakran kiszélesítik a “pályát”, így a külső sávban kanyarodók jobb esetben anyáznak, rosszabb esetben felugratnak a járdaszigetre, netán karamboloznak. 

Levélírónk, Tamás a problémát több helyen jelezte, így a rendőrségnél és a XIII. kerületnél is. Előbbiek azt ígérték, megnézik, utóbbiak pedig azt, hogy továbbítják az észrevételt a BKK-nak. Egyelőre nem történt semmi. 

Hová kellene írni, hogy a város egyik igen forgalmas kereszteződésében megszűnjön a balesetveszély, amit az építők, építtetők “belekódoltak” a helybe? A helyszín a Nyugati tér közepén a kereszteződés, a 2015. őszi átépítés után.

A járdaszigetek alakja erősen kifogásolható, nem követi a járművek természetes kanyarodási ívét, hanem közülük több is rossz alakkal, rossz helyen van. Egy egyszerű felfestés (de csak tartós, sok évet kibíró festékkel!) nagyon sokat segítene a dolgon.

A Váci út végétől a Bajcsy-Zsilinszky út felé tilos egyenesen áthajtani (erre szolgál a felüljáró – a szerk.), mégis sokan, rendszeresen megteszik, miközben szemből zöldet kapnak az autók. A másik baj, hogy akik ugyaninnen balra kanyarodnak rá a körútra, azokat nem vezeti semmi!

Sőt, messziről a képeimen látható dupla haladási irányt mutató tábla is megkeveri őket, mivel az mindkét irányból való elkerülést jelez, mert a Váci út felől mindkettő látható. Egy erre nem ismerős embert ez mindenképp megtéveszthet. És ha jobbról kerüli el a szigetet, szembe találja magát a Bajcsy felől a Margit híd felé tartó autókkal.

nyugatiter2

További baja a helynek, hogy nincs vezető terelővonal, és a belső sávon haladók rendszeresen nagyobb íven haladnak, kiszorítva ezzel a külső sávon haladókat. Ez utóbbiak közül már jó néhányan felszaladtak a szigetre, néha a táblát is legyűrve, vagy a saját autójukban kárt téve, mint a tegnapi eset maradványa is mutatja. A szigeten látszik a felszaladás nyoma, és ahol végül az autó lement róla.

nyugatiter3

Nagyon egyszerű lenne az összes kanyarodó sávnak végig felfesteni a széleit az egész kereszteződésben, ha már a járdaszigetek bénán vannak elhelyezve!

Egyébként a járdaszigetek közül néhánynak a teteje nem domború, hanem – remek esőgyűjtőként – homorú. Fagyos időben nyilván remekül szét fogja repeszteni az anyagát és megint lehet rá jó sok pénzt költeni, hogy rendbe hozzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik