Közélet

Deutsch a V4-ekkel indul harcba a Facebook ellen

Javaslatot nyújtanak be a nemzetközi internetes cégek adóelkerülése ellen.

Ősszel kerülhet a brüsszeli döntéshozók asztalára a V4-ek javaslata a nemzetközi internetes cégek adóelkerülésének megszüntetéséről – erről Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos beszélt az Inforádiónak.

A fideszes EP-képviselő szerint ezek a vállalkozások eurómilliárdokat, sőt tízmilliárdokat nem fizetnek be, és az infokommunikációs hálózatok fejlesztéséhez sem járulnak hozzá. A Facebook- vagy Google-adóként emlegetett adónemmel kapcsolatban Deutsch azzal példálózott, hogy a legtöbb tagállamban fizetni kell az autópálya-használatért.

Deutsch arra is kitért, hogy június 30-ra elkészül a stratégia az általános, középfokú és felsőoktatás, valamint a felnőttképzés digitális átalakításáról. A gazdasági fejlődés komoly korlátjának nevezte, hogy 22 ezer informatikai álláshely betöltetlen, noha 6-7 éve a pályakezdők legjobban fizetett szakmáinak élén állnak az informatikusok.

A miniszter azt modta: január 1-én 27-ről 18 százalékra csökken az internetszolgáltatás áfája, és bevezetnek egy alapcsomagot, ami lehetővé teszi, hogy mindenki használhassa a világhálót. A cél, hogy a jelenlegi 63-70 százalékról az uniós átlagot jelentő 80 százalékra, vagy annak közelébe emelkedjen a rendszeresen internetezők aránya. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik