Közélet

Az MSZP kíváncsi, miért titkolták el Erdősiné és a kopaszok haverkodását

24.hu
24.hu

2016. 03. 21. 15:51

Nyakó István MSZP-s politikus hétfőn levélben fordult az NVB és az NVI elnökéhez, hogy “miért titkolták el” a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elől a Nemzeti Választási Iroda (NVI) külső kamerája által február 23-án készített felvételeket, amelyek szerinte bizonyítják, hogy akarategység volt Erdősi Lászlóné és “a kopaszok” között.

Az NVI Alkotmány utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatón Nyakó István jelezte: a múlt héten a médiában nyilvánosságra kerültek az NVI kamerája által február 23-án hajnalban készített felvételek, amelyek “kétséget kizáróan bizonyítják”, hogy Erdősi Lászlóné és “a kopaszok” között akarategység volt annak megakadályozásában, hogy ő adhassa le elsőként a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kérdését.

Mint mondta, a felvételek alapján egyértelmű, hogy egyetlen érvényes népszavazási kérdés van, ez pedig az MSZP-é, amit ő nyújtott be.  Felidézte: a Kúria március 3-án már döntött egy jogorvoslati kérelem ügyében, ott megállapították, hogy bűncselekmény történt az NVI épületében, de a Kúria a belső kamerák felvételei alapján nem tudta kimondani, hogy akarategység lett volna a csoport tagjai és Erdősiné között.

Hozzátette, hogy a Kúria ebben az eljárásban nem vizsgálhatta a felvételeket, amiket a múlt hét végén “az egész ország láthatott”, mert bár ő és Litresits András, az MSZP NVB-be delegált tagja többször is javaslatot tett a hajnali felvétel megtekintésére, azt nem vetítették le.

Nyakó István elmondta: ő ugyan március 2-án kérte a felvételeket, mégis csak március 17-én kapta meg, egy nappal azután, hogy lejárt a népszavazási kérdése elutasítása ügyében a Kúriához benyújtandó jogorvoslati kérelem határideje. Ez pedig azt jelenti, hogy a Kúria ezúttal sem láthatja a bizonyító erejű felvételeket, legalábbis nem hivatalosan – jegyezte meg.

A politikus ezért levélben fordult az NVB és az NVI elnökéhez, ebben azt írja: Pálffy Ilona “a bizonyítékok eltitkolásával”, Patyi András pedig azzal, hogy nem tette lehetővé a felvételek megtekintését a bizottság ülésén, alapvetően befolyásolta, befolyásolja a Kúria döntését is a felülvizsgálati kérelméről.

Nyakó István választ vár a két elnöktől arra, hogy ha a felvételek birtokában tudták, hogy mi történt az NVI épülete előtt, miért titkolták el azt, tettek-e rendőrségi feljelentést a felvételek nyilvánosságra kerülése után és hogyan kívánják helyreállítani a jogszerű állapotot, azt, hogy “a jogsértő körülmények között benyújtott” népszavazási kezdeményezést a vasárnapi boltzárról elutasítsák, az ő kezdeményezését pedig hitelesítsék.

Ezenkívül a politikus azt is tudni szeretné Pálffy Ilonától, miért csak a fellebbezési határidő után kaphatta meg a bizonyítékokat, amelyeket így nem tudott csatolni kérelméhez. Arra is kíváncsi, hogy az NVI elnöke “a fekete kedden” és az azóta eltelt időben legjobb szakmai tudása alapján, vagy utasításra döntött.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young man with hands clasped together
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.