Közélet

Századvég-szakértő: százmilliárd hiányzik az oktatási rendszerből

György László szerint ezt a kormány várhatóan idén kipótolja.

Mintegy százmilliárd forint hiányzik az oktatási rendszerből, amit a Klik jelzett is, ezt a kormány várhatóan idén kipótolja – ezt mondta György László, a Fidesz-közeli Századvég Gazdaságkutató Intézet vezető közgazdásza az M1-en.

György kifejtette: az Eurostat adatai szerint Magyarország 0,3 százalékkal van elmaradva az uniós átlagtól a GDP-arányosan oktatásra fordított összegben, ami körülbelül ennek a százmilliárdnak felel meg.

Kitért arra is, hogy az átlageredményeket nézve a magyar diákok az OECD középmezőnyének alján helyezkednek el. Ez azonban nagyon egyenlőtlenül oszlik el az országban, nagy a különbség a világ élvonalát képviselő elitgimnáziumok és a vidéki leszakadó területek között – mutatott rá.

Szerinte ez arra vezethető vissza, hogy a 2013-as átalakítás előtt az önkormányzatok voltak többségében a fenntartók, de mivel sok önkormányzatnak nincsenek saját bevételei, sok esetben nem sikerült kitermelni a finanszírozáshoz szükséges összeget. Az oktatás irányításának központosításával a területi egyenlőtlenség enyhítését szeretnék elérni – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik