Közélet
szél bernadett (szél bernadett)

Saját javaslatával csapja arcul a Fideszt az LMP

24.hu
24.hu

2016. 03. 19. 15:27

Nagyon zavarta a mostani kormánypártot pár éve, hogy magasak az állami cégvezetők bérei. Vajon most is ez a helyzet?
Korábban a témában:

A Fidesz egy 2009-es javaslatát másolta le betűről betűre Szél Bernadett, az LMP társelnöke, és ezzel az a célja, hogy benyújtsa ismét. 2009-ben még ellenzékben a mostani kormánypárt nyújtotta be “Az állami vállalatok vezetőinek elfogadhatatlanul magas fizetésének jelentős csökkentéséről” szóló javaslatot. Szél név szerinti szavazást vár, és kíváncsi rá, a mostani fideszesek ugyanúgy pofátlannak és arcátlannak tartják-e majd a magas fizetéseket.

Szavazás után nevekre pontosan látni fogjuk, hogy a nemmel szavazók közül ki és mivel magyarázza pálfordulását!

A párt Szél szerint 2010-es hatalomra kerülésekor is harcot hirdetett a pofátlanul magas fizetések ellen. Azonban azóta sokkal magasabbak lettek az állami cégvezetők bérei és prémiumai. “A 2 milliós bérplafon kikerült a törvényből, de azért a kétmilliós bér látszatát igyekeztek fenntartani. Cserébe busás prémiumokat és egyéb juttatásokat fizettek ki, amik évről évre egyre nagyobbra nőttek” – írta Szél a Facebook-oldalán.

Sőt, a kormány ezeket a prémiumokat az alapbérbe is beépíti. Így pl. a MÁV vagy a Szerencsejáték Zrt. vezetői havi 6 millió forintot is kaszálhatnak. Ötmillióra nőtt Matolcsy György jegybankelnök fizetése, de az egész MNB-vezérkaré is növekedett, miközben dolgozóké alig. Szél szerint a MÁV-nál és a Magyar Postánál is hasonlóan aránytalan béremelések voltak. A fenti javaslatról azt írja:

Ezt ők ellenzékben különféle felállásban több alkalommal benyújtották az Országgyűlésnek, tehát nyilván nagyon komolyan gondolták – most beteszteljük, mennyire azonosulnak annak tartalmával most, hogy már kormányon vannak.

Megkérdezik még a kormánytól, hogy “a 2010-ben meghirdetett harc a pofátlan fizetések és jutalmak ellen miért nem vezetett eredményre, ki szabotálta a folyamatot, miért nem sikerült megfékezni az egyre arcátlanabb béreket, miért nem teljesítette a kormány az állami vállalatok vezetőinek elfogadhatatlanul magas fizetésének radikális csökkentésére vonatkozó, választóknak tett ígéretét.”

Mindemellett folyamatosan kérésekkel bombázzák a minisztériumokat, hogy ugyan adnák már ki, az alájuk tartozó állami cégek vezetői mennyit keresnek mennyi munkáért.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.