Közélet
AppleMark

Magyarországra kerülhet Malina Hedvig ügye

24.hu
24.hu

2016. 03. 18. 21:53

Az új szlovák igazságügyi miniszter első intézkedése lehet az ügy átadása.

Véget érhet Zsák Malina Hedvig kálváriája, az új szlovák igazságügyi miniszter első intézkedése lehet, hogy átadják az ügyét Magyarországnak – írta a felvidéki Magyar Szó.

A kétoldali koalíciós tárgyalásokon erről már megállapodott az igazságügyi minisztert adó Híd párt a választáson legtöbb szavazatot elért Smerrel, és Robert Fico pártjának nem volt ellenvetése.

Zsák Malina Hedvig ellen 2014-ben hamis tanúzás miatt nyújtott be vádindítványt a szlovák főügyészség. A megvádolt nő, aki magyar állampolgár, jelezte, hogy élni fog azzal a jogával, hogy nem jelenik meg a bírósági tárgyalásokon, és kérte, hogy adják át az ügyet Magyarországnak. A kérelmet a Nyitrai Járásbíróság februárban továbbította a szlovák igazságügyi minisztériumnak, a tárca azonban mostanáig nem tett lépéseket az ügyben.

A hivatalos eljárás szerint a minisztérium ilyenkor megvizsgálja, hogy adottak-e a törvényes feltételek az ügy átadására. Valószínűleg igen, mert Malina Hedvig 2013 óta magyar állampolgár, és Magyarországon is él. Amint megérkezik a kérvény a magyar igazságügyi minisztériumhoz, ott is megvizsgálják, hogy a magyar büntetőjog szerint büntetendő-e a vád tárgya. A hamis tanúzás Magyarországon is bűncselekmény, így elvileg nincs akadálya, hogy az ügyet átvegyék.

Ezután a bizonyítási eljárásnak magyar bíróság előtt kellene lefolynia, de miután Malina Hedvig megtámadása óta tíz év eltelt, sok tárgyi bizonyíték tönkrement. Az is lehetséges, hogy az egész ügyet elévültnek nyilvánítják.

A magyar igazságügyi minisztérium illetékesei egyelőre azt mondták, csak akkor tudnak érdemben állást foglalni, ha megkapják az ügy aktáját.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.