Közélet

A DK szerint Orbánnak nincs már mi ellen „uszítani”

A liberálisok szerint akkor oldódik meg a menekültválság, ha rend lesz Szíriában. Ellenzéki reagálások az EU-török csúcsra.

A Demokratikus Koalíció szerint jó döntés született az Európai Unió és Törökország közti megállapodással. Gyurcsány Ferenc pártelnök szerint megbukott a tagállami külön megoldásokat szorgalmazó orbáni politika, a magyar miniszterelnök vesztett, de a magyarok és európaiak nyertek a megállapodással.

A párt véleménye szerint Orbánnak mától nem lesz lehetősége, hogy „menekültügyi hisztériakeltéssel” takarja el kormányzásának kudarcait, az egészségügy és az oktatás összeomlását. „Mostantól nem lehet uszítani kormányzás helyett” – közölték. A DK kitért arra is, hogy a közös európai megoldás megszületésével okafogyottá vált a kvótaügyi népszavazás, „nem létező dolgokról nem lehet népszavazást tartani”.

A Magyar Liberális Párt üdvözölte, hogy megállapodással zárult a brüsszeli EU-török csúcs, de úgy vélik, a tényleges megoldás még távoli. Fontosnak tartják, hogy a március 7-i elvi nyilatkozathoz képest az EU számára vállalhatóbb feltételek mellett született egyezség. „Amennyiben a felek tartják magukat a megállapodáshoz, az az elmúlt időszak egyik legsúlyosabb válságát, a menekültválságot az EU számára kezelhető keretek közé tereli” – vélik.

Hozzátették ugyanakkor, hogy a menekültválság tényleges megoldása csak akkor következik be, ha az EU erőfeszítéseinek is köszönhetően véget ér a szíriai polgárháború, és nemzetközi ellenőrzés mellett átfogó rendezésre kerül sor a térségben. „Ettől még nagyon távol vagyunk” – áll a közleményükben.

A Jobbik szerint az uniós csúcson született megállapodást egyáltalán nem lehet áttörésként értékelni. „Elképesztőnek tartjuk, hogy egyes kormánypárti vezetők már lényegesen megengedőbbek az önkéntes szétosztási mechanizmusokkal szemben” – áll a Z. Kárpát Dániel alelnök aláírásával közzétett közleményben.

„Nincs jó vagy rossz kvóta, az önkéntes kvótát a kötelező kvóta előszobájaként értékeljük, mely hozzájárul Európa idegen kultúrával történő elárasztásához, Magyarország egy idegenekkel teli Európában pedig előbb-utóbb célponttá válik” – vélekedtek. A párt arra szólította fel a kormányzatot, hogy mindenképp tartsa meg a Jobbik által felvetett kvótaügyi népszavazást azzal, hogy kiterjeszti a kérdést a kötelező kvótán túl „annak minden mutációjára”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik