Közélet

Pataki: Orbán jó, Trump rossz

George Pataki (Array)
George Pataki (Array)
Az Obamáékhoz húzó amerikai sajtó pedig befeketíti a valóságot - mondja a kormány amerikai lobbi alapítványának egyik volt kurátora.

A Figyelő legfrissebb számában George Pataki azt mondja, Magyarország szabad piacgazdaság, szilárd demokráciával és minden adottsága megvan ahhoz, hogy kiugorjon, a világ legversenyképesebb országai közé kerüljön.

Az ország tőkevonzó képessége fantasztikus, ez köszönhető egyebek között az üzleti életet roppant megkönnyítő adórendszerének is. Erős a kormány, de az nem él vissza hatalmával.

New York állam volt kormányzója úgy véli, álszent, szinte hisztériába hajló politikai korrektséggel kompenzálja az Obama kormány saját nemzetközi sikertelenségét. Kritikátlanul átveszi az EU némely testületeinek megalapozatlan vádjait. Ez utóbbiak olyan magyarországi törvényeket bírálnak – például a hajléktalanok ügyében -, amelyeket Pataki vezetésével New York államban már rég bevezettek és azóta sem emeltek ellenük kifogást, még emberi jogi aktivisták sem. Az Obamáékhoz húzó amerikai sajtó befeketíti a valóságot – mondta a kormány amerikai lobbi alapítványának egyik volt kurátora.

Orbán Viktor politikájának, döntéseinek jelentő s hányadával messzemenően egyetértek. Rendbe tette az ország pénzügyeit, azok romokban hevertek 2010 előtt.

A republikánus színekben az elnökjelöltségért küzdő Donald Trumpról ugyanakkor lesújtó a véleménye, életveszélyesnek tartja.

Tipikus esete a populista politikusnak: Donald Trump. Arról beszél, hogy óriási falakat kell emelni a mexikói határ teljes hosszában, mondván: gátat kell szabni a migrációnak. Ez brutális lenne egy olyan ország részéről, amely egész sikertörténetét az én nagyapámékhoz hasonló migránsoknak és általában is a nyitottságának köszönheti.

Pataki az interjúban emlékeztet rá, hogy Trump néhány éve még méltatta a mexikói és más bevándorlók lényegi hozzájárulását az amerikai fejlődéshez. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a republikánusok olyasvalakit választanak hivatalos jelöltté, aki eredetileg nem is indult. Nála Paul Ryan, a Képviselőház jelenlegi elnöke lenne a befutó.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik