Közélet

Jövő ilyenkor már önbefűzős nájkiban rugdossa majd a longboardot minden budai hipszter

Ezt is megértük: a Nike az idén tényleg piacra dobja Marty McFly okoscsukáját.

A Nike csütörtökön mutatta be első, széles körű forgalmazásra szánt önbefűzős edzőcipőit. A cég saját fejlesztésű „elektro-adaptív reaktív fűzőjével” (EARL) ellátott Nike Hyperadapt 1.0-át még az idén piacra dobják.

Az EARL-rendszert a talpba épített szenzorok kapcsolják be, a cipő tökéletesen alkalmazkodik viselője lábának formájához és a teste súlyeloszlásához. A cipőfűzőket egy csigasor szorítja vagy lazítja meg, ami a felsőrészbe épített gombbal is ki- és bekapcsolható.

Fotó: Nike
Dr. Brown beájulna (Fotó: Nike)

A Wired Uk híre szerint a fűzőrendszert a cipőbe épített akkumulátorok látják el energiával, amelyek Tiffany Beers tervező szerint „nagyjából két hétig bírják” egy feltöltéssel. A talpba egy LED-sort is beépítettek, amelyről azt is leolvashatjuk majd, hogy mennyi kakaó van még az aksikban. Az akkumulátorokat indukciós módszerrel tölthetjük majd.

Beers azt mondta, hogy a Nike mérnökei már tíz éve dolgoznak az önbefűző rendszer kifejlesztésén. Tinker Hatfiled, a cég vezető tervezője szerint a Hyperadapt még „alfa fázisban van”: azt tervezik, hogy az első vásárlók visszajelzései alapján tovább tökéletesítik majd a technológiát.

https://www.youtube.com/watch?v=z7Cyv3cvIxY

Arról, hogy mikor és mennyiért vásárolhatjuk meg a Nike új szupersneakereit, sajnos nem szolgáltak információkkal.

Az amerikai sportszergyártó egyébként már tavaly megvillantott egy Marty McFly kedvenc csukájának mintájára készült önbefűzős Air Maget, de az inkább csak marketingcélokat szolgáló prototípus volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik