Közélet

A milliárdos letelepedésikötvény-biznisz főszereplői mind összeköthetőek Habony Árpáddal

Ismét egy terület, melyben Habony Árpád megint csak érdekelt.

A sokmilliárdos letelepedési bizniszben nem maradt olyan főszereplő, akit ne lehetne kapcsolatba hozni Habony Árpáddal – írta meg a Heti Válasz eheti számában. A lap szerint különösen az a grúz-izraeli csapat áll közel hozzá, amely az oroszok magyarországi bevándoroltatásához biztosítja az infrastruktúrát.

De a szálak nem csak a Kósa Lajos által életveszélyesnek titulált Habonyhoz vezetnek, a kötvénybiznisz főszereplőit személyes szálak fűzik Rogán Antalhoz, a kötvényprogram parlamenti előterjesztőjéhez is. Az üzlet viszonylag egyszerű:  a külföldiek által befizetett 300 ezer euróból a közvetítőcég csak 271 ezret utal az államnak, a többit – mintegy 9 millió forintnyi eurót – megtarthatja. Öt év múlva a külföldiek visszakapják mind a 300 ezer eurót, ami a közvetítő cégnél maradt, azt az állam az adófizetők pénzéből pótolja ki. A program indulása óta csaknem százmilliárd forintot tehettek zsebre a Kajmán-szigeteken, Liechtensteinben, Cipruson, Szingapúrban és Máltán bejegyzett közvetítőcégek.

A törvényi előírások szerint a közvetítő cégeknek fel kell fedniük valós tulajdonosaikat. Így tett a kínaik beutaztatását végző Hungary State Special Debt Foung (HSDDF), mögöttük a BorsodChemet birtokló Wanhua-csoport menedzsmentje áll, köztük például Boros Attila, a Hajdú-Bét volt vezére. A lap egy korábbi cikkében világított rá, hogy az egész kötvénykonstrukciót ez a csoport kezdeményezte Rogán Antalnál. Az iszlám országok állampolgárait végző beutaztatónak szintén ismert a tulajdonosi háttere: az Aron Capital dubaji-örmény-bolgár befolyás alatt áll. A második legaktívabb, az oroszokra fókuszáló utaztató azonban már nem ennyire átlátható. A lap szerint a VolDan Investments egy liechtensteini strómannal, Josef Hermannal takartatja el, kikhez is kerül a busás nyereség.

A hölgyek is nagyban utaznak

A Heti Válasz szerint Hermannt egy magyarul is jól beszélő, Tbilisziből Tel-Aviv környékére származott, majd Budapestre költözött üzletember, Shabtai Michaeli, valamint a Princess pékségeket üzemeltető, hasonló hátterű Michael Gagel használja névleges tulajdonosként.

A lap azt is kiderítette, hogy Michaeli és Gagel legközvetlenebb családtagjai olyan befolyásos asszonyokkal állnak kapcsolatban, mint Rogán Cecília, Vajna Tímea, Kökény-Szalay Vivien, a TV2 új hírigazgatója, az Orbán Viktor internetes megjelenéseit koordináló Kaminsky Fanny (aki Habony Árpád volt felesége), illetve Nagy Boglárka festőművész, Habony Árpád jelenlegi barátnője.

A VolDannak a Heti Válasz információi szerint moszkvai irodája is van, amely ugyanazon a címen működik, mint a magyar nagykövetség kereskedelmi, kulturális és turisztikai egységei. Mi is beszámoltunk arról korábban, hogy a letelepedési kötvény piacán aránytalanság figyelhető meg: miközben egyes résztvevők forgalmazási jogát megvonták, a VolDannak a parlament engedélyezte, hogy török, azeri, dél-afrikai és kenyai beutazással is foglalkozzon.

A cikk szerint a HSSDF kínai vezetői 2013-ban Habony Árpád bevonásával akarták a TV2-t megvásárolni a ProSiebenSat.1 Grouptól. Az Arton Capitalt pedig az a Kosik Kristóf képviseli, aki Habonynak a 888.hu domainnevet megszerezte, de dolgozott a parlamenti Fidesz-frakciónak és Rogán polgármestersége alatt Belváros-Lipótváros önkormányzati cégeinek is.

Helyreigazítás

2016.03.17-én „A milliárdos letelepedésikötvény biznisz főszereplői mind összeköthetőek Habony Árpáddal” címmel megjelent cikkben valótlanul állítottuk illetve híreszteltük, hogy a VolDan Investments és Josef Hermann mögött Michael Gagel illetve Shabtai Michaeli áll. Ezzel szemben a valóság az, hogy Michael Gagel és Shabtai Michaeli nem tulajdonosa a VolDan Investments-nek és nem használja stómannak, Josef Hermannt.”

Helyreigazítás

Internetes lapunk 2016. március 17. napján megjelent „A milliárdos letelepedésikötvény-biznisz főszereplői mind összeköthetőek Habony Árpáddal” című cikkünk állítása nem felel meg a valóságnak. Cikkünkben valótlanul állítottuk tényként, illetve Habony Árpáddal kapcsolatos való tényeket hamis színben feltüntetve állítottuk azt, hogy a letelepedési kötvény-programban nem maradt olyan főszereplő, akit ne lehetne kapcsolatba hozni Habony Árpáddal és különösen az a grúz-izraeli csapat áll közel hozzá, amely az oroszok magyarországi bevándoroltatásához biztosítja az infrastruktúrát. Ezzel szemben a valóság az, hogy Habony Árpád semmilyen kapcsolatban nem áll a letelepedési államkötvény programban érintett cégekkel.

Helyreigazítás

Valótlanul állítottuk, hogy a kötvénybiznisz főszereplőit személyes szálak fűzik Rogán Antalhoz. Ezzel szemben a valóság az, hogy Rogán Antalt nem fűzik személyes szálak a letelepedési kötvénnyel foglalkozó ügynökökhöz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik