Közélet

Szeretnek iskolásokkal ünnepelni a politikusok

Sok helyen azt is elvárják, hogy az iskola szervezze meg az önkormányzat ünnepi műsorát, pedig ez jogsértő.

Főleg a kisebb települések önkormányzatai várják el az iskoláktól, hogy megszervezzék az önkormányzat ünnepi műsorát, vagy a diákok vegyenek azon részt, pedig ez jogsértő – derül ki az Eötvös Károly Intézet felméréséből.

Az intézet egy nem reprezentatív kérdőív eredményei alapján közölte: a válaszadók 67 százaléka számolt be arról, hogy előfordult, hogy az önkormányzat nemzeti, állami vagy egyéb ünnepekről megemlékező rendezvényén részt vettek iskolája tanárai, dolgozói és diákjai, az esetek egy részében a teljes műsort ők szervezték. A válaszadók 54 százalékának iskolájában vett már részt politikus az iskolai ünnepségen.

Többségében az 50 ezer főnél kisebb településeken fordulnak elő ilyen esetek, de a válaszadók 42 százaléka Budapesten is tapasztalt hasonlót. A kitöltők 56 százaléka értékelte úgy, hogy a diákok előtt szereplő politikus visszaélt helyzetével, 12 százalék úgy vélte, teljes mértékben népszerűség-növelésre használta fel jelenlétét. A kérdőívet kitöltők 43 százaléka szerint a szülők és gyerekek egyáltalán nem dönthettek arról, hogy részt akarnak-e venni az önkormányzati ünnepségen, 22,5 százalék szerint pedig lehetett ugyan választani, de sokan a retorziótól tartva mentek el.

Az intézet szerint önmagában nem jogsértő, ha szereplési lehetőséget biztosítanak a politikusoknak, de az igen, ha a politikusok, hivatalok kérik ezt vagy elvárják az óvodás és iskolás gyerekektől. Azt azonban biztosítani kell, hogy az ilyen alkalmakkor a gyerekekkel ne hallgattassanak politikai beszédeket, és ne használják fel őket politikai népszerűségük növelésére, például ne jelenjen meg kép a politikusokról gyerekek körében. (VS.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik